Caută
Close this search box.

Convorbire telefonică Zelenski – președintele Camerei Reprezentanților

Convorbire telefonică Zelenski - președintele Camerei Reprezentanților

Volodimir Zelenski și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, au avut o convorbire telefonică, a anunțat preşedintele ucrainean pe rețelele de socializare.

Ajutorul american pentru Ucraina a fost amânat din toamna anului 2023 pe fondul luptelor interne din Congres.

În februarie, un pachet de ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan a fost adoptat în Senat, dar președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a blocat până acum supunerea la vot a acestui pachet în Camera Reprezentanților, condusă de republicani.

Se așteaptă ca Johnson să introducă un proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina în Cameră, după ce Congresul se va întoarce din vacanța de Paște.

„I-am mulțumit personal, ambelor partide, poporului american și președintelui (Joe) Biden pentru sprijinul vital acordat Ucrainei de la începutul invaziei rusești”, a declarat Zelenski.

Zelenski a precizat că a vorbit cu Johnson despre situația de pe câmpul de luptă și despre „creșterea rapidă” a loviturilor rusești asupra civililor.

„Numai în ultima săptămână, orașele și comunitățile ucrainene au fost lovite de 190 de rachete, 140 de drone de atac și 700 de rachete antiaeriene”, a relatat Zelenski.

„În această situație, aprobarea rapidă de către Congres a ajutorului pentru Ucraina este extrem de importantă”, a declarat Zelenski, conform TVRInfo.

În condițiile în care ajutorul este blocat în Congres, Ucraina se confruntă cu o penurie continuă de muniție, țara având nevoie urgentă de obuze și rachete.

Munițiile pentru unele dintre sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei ar putea fi aproape epuizate până la sfârșitul lunii martie, a relatat Washington Post la 15 martie, citând oficiali occidentali anonimi.

„Am discutat, de asemenea, despre necesitatea de a închide cât mai curând posibil sursele din care Rusia își finanțează războiul și despre utilizarea activelor rusești înghețate în beneficiul Ucrainei”, a declarat Zelenski.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat, totuși, că orice plan de confiscare sau monetizare a activelor rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina nu poate fi considerat un substitut pentru ajutorul care este blocat în Congres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri