O propunere de modificare a Legii Educaţiei în acest sens a fost depusă la Senat. Și îi vizează pe cei care vor să urmeze o facultate, însă pe care media de la Bac nu îi ajută, spune iniţiatoarea. Deși profesorii nu susţin ideea, experții în Educaţie transmit că practica e des întâlnită în străinătate.
Potrivit propunerii de modificare a Legii Educaţiei, absolvenţii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat şi doresc să-şi mărească nota la cel puţin una dintre probe vor putea susţine din nou acel examen în următoarea sesiune.
SILVIA DINICĂ, senator USR: Aceasta este o propunere care a venit de la nişte adulţi, de fapt. Munciseră o vreme, aveau Bacalaureatul luat şi voiau să îşi continue cariera. Deci să se înscrie şi să urmeze o facultate.
Potrivit aceleiaşi propuneri, dacă absolventul obţine o notă mai mare, i se eliberează o nouă diplomă de Bacalaureat. Dacă obţine o notă mai mică, rămâne cu rezultatul anterior, conform TVRInfo.
ANDREIA BODEA, directoarea Colegiului Naţional I. L. Caragiale: Ai dat Bacalaureat, nu eşti mulţumit de notă, există contestaţie. Ai contestat, ai primit o altă notă mai mare sau mai mică şi cu asta basta. Nu văd ce profesori vor accepta să participe la aşa ceva şi de ce doar o dată şi nu de zece ori?
SILVIA DINICĂ, senator USR: Nu obligăm pe nimeni să se întoarcă să-şi mărească nota, nu facem un concurs din asta, haideţi, cine îşi mai măreşte astăzi nota la Bac, ci să facem un cadru suficient de flexibil încât oamenii să poată continua. Nu cred că la intervale foarte scurte de timp se întoarce cineva să-şi mărească media, ca la facultate.
Experţii în Educaţie spun că practica e des întâlnită în alte state.
DANIELA VIŞOIANU, expert în Educaţie: Nu este o propunere pentru elevii de clasa a XII-a care susţin examenul de Bacalaureat, ci pentru elevii de clasa a XII-a de acum patru ani sau cinci ani. În momentul în care există o relaţie între media obţinută la examenul de Bacalaureat şi accesul la universitate sau la studii universitare în continuare, e normal să creezi o posibilitate. E foarte posibil să apară inclusiv un sistem de taxare, aşa cum este la universitate, o restanţă pe care o dai de mai multe ori și o plăteşti.
Anul trecut, în prima sesiune, după soluţionarea contestaţiilor, rata de promovare a examenului de Bacalaureat a fost de 75%.