Caută
Close this search box.

Agenția Națională de Cadastru, sporuri grase pentru proiecte europene

Agenția Națională de Cadastru, sporuri grase pentru proiecte europene

Ne plângem că nu avem bani pentru câte ar fi de făcut în țară, dar banii pe care îi putem folosi de la Uniunea Europeană îi pierdem.

Două sute de milioane de euro a pierdut Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, pentru că nu i-a putut cheltui în termenul dat de Bruxelles. Banii erau pentru înregistrarea mai multor proprietăți rurale din România.

Deși proiectul a fost un eșec, funcționarii au primit sporuri consistente. Corpul de control al premierului face acum verificări.

În comuna Tarcău din județul Neamț s-a făcut cadastrul gratis, prin programul Agenției Naționale, care doar de asta se ocupă.

Nicoleta Zaiț, consilier, Registrul Cadastrului, comuna Tarcău, județul Neamț: A început proiectul în 2021, după care a fost o perioadă de rectificări, la care oamenii nu prea s-au prezentat, cu toate că a fost mediatizat și de acolo au apărut diverse probleme.

104 localități au apucat să fie cadastrate din totalul de 660, câte ar fi trebuit să fie incluse în proiect. Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară a cheltuit mai puțin de jumătate din cele peste 300 de milioane de euro, din fonduri europene alocate până la finalul anului trecut. Trebuiau intabulate 5,7 milioane de hectare și s-au făcut doar pentru 1,6 milioane.

În ciuda eșecului, echipa de management și inspectorii din oficiile județene au încasat sporuri generoase. Acestea au fost plătite din cele 116,7 milioane de euro virate de Comisia Europeană.

Sporurile încasate ar fi între 4.000 – 5.000 de lei pe lună. Funcționarii trebuie să le dea acum înapoi.

Dragoș Dincă, profesor universitar, Administrație Publică, SNSPA: E o chestiune firească, un bonus care să îi motiveze pe oameni să scrie proiecte, să utilizeze banii aceia adecvat, numai că, dintr-o excepție, a devenit aproape o regulă. Adică și oameni care ating o hârtie care are legătură cu un proiect primesc acest spor sau bonusul respectiv. În situația de față, oamenii au încasat sporurile, iar obiectivele nu au fost atinse. Firesc ar fi că acei bani să fie dați înapoi.

Asociația Patronală de Cadastru, Geodezie și Cartografie susține că proiectul a avut mai multe hibe, iar Asociația Comunelor îi apără pe funcționari, care ar fi făcut tot ce au putut, conform TVRInfo.

VALERIU MANOLACHE, preşedinte, Asociația Patronală de Cadastru, Geodezie și Cartografie: Contracte echilibrate, pentru că în contractele pe care ANCPI le încheie cu prestatorii, obligațiile prestatorilor sunt pe două pagini, iar răspunderile Agenției, în două rânduri.

EMIL DRĂGHICI, preşedinte, Asociaţia Comunelor din România: Indiferent de ce rezultate se văd acum, a fost un program foarte bun, chiar dacă sunt situații de necheltuire a unor bani.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Agenția Națională de Cadastru transmite că banii, 200 de milioane de euro, nu sunt pierduți, și vor fi accesați în următorul program. Cât despre sporuri, spune că au fost acordate fără a fi încălcată legea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri