Caută
Close this search box.

Antonina Radu, condamnată în dosarul Colectiv, liberă în Moldova

Antonina Radu, condamnată în dosarul Colectiv, liberă în Moldova

După aproape 9 ani de la tragedia din Clubul Colectiv, Antonina Radu, fost angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, este liberă, deşi, în 2022 a fost condamnată definitiv în România la 8 ani şi 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupţie.

Înainte de condamnare a plecat în Republica Moldova unde a stat ascunsă. Când a fost găsită a depus o cerere pentru executarea pedepsei în ţara natală, dar solicitarea nu a fost analizată nici până acum. Experţii cred că tânăra ar putea scăpa chiar de închisoare.

Dată în urmărire internaţională de autorităţile române pentru executarea pedepsei de aproape 9 ani de închisoare în dosarul Colectiv, Antonina Radu ar putea rămâne în Republica Moldova. Ministrul Justiţiei de la Chișinău a precizat că cererea Antoninei Radu de recunoaștere a sentinței de executare se află pe rol, conform TVRInfo.

Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Justiţiei din Republica Moldova: Autoritățile române au solicitat Republicii Moldova recunoașterea sentinței pentru executare, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova. Şi în acest context, a fost examinată de către judecătoria de fond prin care s-a acceptat cererea de recunoaștere pentru a fi executată, însă partea a contestat la Curtea de Apel, şi Curtea de Apel a dispus rejudecarea în instanța de fond. Recunoașterea sentinței înseamnă şi posibilitatea executării pe teritoriul Republicii Moldova. Dar extrădare? Doar în condițiile în care va fi înaintată şi o cerere de extrădare în acest sens, dar este şi cetăţean al Republicii Moldova şi aici intervin alte aspecte.

Juriștii susţin că Republica Moldova are experienţă în cazuri în care se solicită recunoaşterea unor sentinţe din alte state.

Alexandru Bot, expert în Justiţie: A fost şi un caz, care cu siguranţă vi-l aduceţi aminte. Este vorba despre un fost deputat din partea Partidului Democrat, căruia i-a fost recunoscută sentinţa aici pe teritoriul Republicii Moldova, dar n-a executat-o.

Cu referire la faptul dacă ea ar putea alege unde să-şi execute, nu ştiu dacă este o opţiune. Reieşind din faptul că având cetăţenia Republicii Moldova, deci statul nostru nu-şi expulzează proprii cetăţeni, chiar dacă aceştia au dublă cetăţenie.

Dacă această sentință va fi recunoscută, cu siguranţă, ea va fi executată pe teritoriul Republicii Moldova, aşa cum ar trebui să fie executată acolo în România. Dacă s-a solicitat recunoaşterea, este vorba despre faptul că sentinţa va fi executată într-un penitenciar de pe teritoriul Republicii Moldova.

Antonina Radu a fost angajată IGSU că ofițer inspector de prevenire. În dosarul Colectiv, a fost condamnată definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Antonina Radu și alt pompier au permis funcționarea clubului bucureștean, deși știau că localul nu deține aviz de securitate la incendiu. 65 de oameni au murit și peste 200 de răniți au rămas cu sechele pe viaţă după incendiul de la Colectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri