Caută
Close this search box.

Manifestaţie a jurnaliştilor din Mexic, după ce un coleg a fost ucis. ”Un stat în care nimeni nu este în siguranţă”

Aproximativ cincizeci de jurnalişti mexicani au manifestat sâmbătă după asasinarea colegului lor Roberto Carlos Figueroa Bustos, al cărui corp a fost găsit vineri în statul Morelos (centru), potrivit presei locale, scrie AFP.

„Condamnăm cu fermitate oribila crimă a camaradului nostru (…) Asasinarea lui reprezintă un nou exemplu al violenţei teribile care domneşte în Morelos, un stat în care nimeni nu este în siguranţă”, au declarat jurnaliştii care au manifestat la Cuernavaca, capitala acestui stat situat la sud de Ciudad de Mexico.

„Răpirea şi asasinarea lui Figueroa reprezintă un atac grav la adresa libertăţii de exprimare”, au adăugat aceştia în declaraţia lor.

Jurnalistul, directorul mediei online Aca en El Show, urmărită de aproximativ 10.000 de persoane pe Facebook, a publicat conţinut de natură politică.

Corpul a fost găsit în maşina sa la Coajomulco, în statul Morelos, împreună cu al altui bărbat, potrivit presei locale.

UNESCO: 2023 a fost un an ”letal” pentru jurnaliştii din zonele de conflict

Moartea a 65 de jurnalişti, dintre care 38 în zone de conflict, a determinat UNESCO să descrie anul 2023 drept unul „letal” pentru profesioniştii din presă.

Jurnalistul „a fost privat de libertate, iar rudele sale au primit un apel prin care se cerea o răscumpărare. Deşi a fost plătită, el a fost găsit mort”, a denunţat organizaţia pentru apărarea presei Articulo 19 pe reţeaua socială X.

Reporteri fără frontiere (RSF) a declarat pentru AFP că încearcă să afle mai multe detalii despre acest asasinat.

ONG-ul pentru apărarea presei le-a cerut vineri celor trei candidaţi la alegerile prezidenţiale din Mexic, una dintre cele mai periculoase ţări din lume pentru presă, din 2 iunie, să se angajeze să protejeze jurnaliştii în cazul victoriei.

Potrivit RSF, cel puţin 37 de jurnalişti au fost asasinaţi în cei cinci ani şi jumătate de mandat al preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador, care se va încheia la 1 octombrie.

Iar din 1995, cel puţin 156 de jurnalişti au fost ucişi pentru că au anchetat asupra crimei organizate, a insecurităţii şi a traficului de droguri, potrivit aceleiaşi surse. Preluare: Agerpres

The post Manifestaţie a jurnaliştilor din Mexic, după ce un coleg a fost ucis. ”Un stat în care nimeni nu este în siguranţă” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri