Caută
Close this search box.

Maraton pentru viață. Cinci donatori de organe, douăzeci de bolnavi salvați

Un impresionant maraton pentru viaţă a avut loc în ultimele 48 de ore, în România. Un maraton al dorinţelor pentru o viaţă fără griji, din păcatem în urma unor tragedii. Familiile a cinci persoane aflate în moarte cerebrală au fost de acord cu donarea de organe, iar aceste decizii au dus la 20 de operaţii de transplant. Totul a fost o provocare pentru echipele de prelevare şi transplant, care au străbătut ţara pentru a salva vieţi şi pentru a da speranţă unor bolnavi şi familiilor lor. De la începutul anului şi până acum, au fost 31 de prelevări de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, ceea ce înseamnă mai bine de dublul aceleiași perioade din 2023.

Familiile celor cinci donatori au pus viețile altora mai presus de durerea provocată de pierderea celor dragi și au ajutat astfel la salvarea a 20 de oameni.

Cel mai tânăr dintre cei cinci donatori este cel de la Craiova, care avea doar 21 de ani și care a ajuns în moarte cerebrală din cauza unui accident rutier. La polul opus e donatorul din Iași, de 56 de ani.

Prelevările de organe au avut loc la spitale din Bistriţa, Iaşi, Cluj, Craiova şi Sibiu. Totul în 48 de ore.

Guenadiy Vatachki, director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant: A fost nevoie de o mobilizare extraordinară, am vrea mulțumim echipelor de la IGAV și de la SMURD care ne-au ajutat cu transportul.

Vineri noapte, la Bistriţa, o femeie de 36 de ani aflată în moarte cerebrală, a donat ficatul, inima și rinichii. Apoi, la Iași, medicii au prelevat rinichi, ficat și plămân. 12 ore mai târziu, echipele de prelevare începeau operaţiile de Craiova, pentru ficat şi rinichi, care au fost transportate la București.

În paralel, începuse și operaţia de la Cluj. De acolo, tot spre Capitală au plecat ficatul şi corneele, iar rinichii au fost transplantaţi la Cluj. Iar la Sibiu, au ajuns echipe de la Iaşi şi Bucureşti, pentru a preleva ficatul, corneele şi ţesuturi osoase.

Guenadiy Vatachki, director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant: A fost nevoie de un efort extraordinar din partea tuturor echipelor de prelevare din toată tara pentru a putea face într-un timp util toate aceste transplanturi. Echipele de prelevare trebuiau să ajungă dintr-o parte a ţării în alta, într-un maraton al vieții pentru a reuși să ajungă la timp până să sufere organele vreun pic de ischemie.

Totul înseamnă cel puţin 20 de vieţi salvate. La Institutul Fundeni au fost deja făcute trei operaţii de transplant hepatic, la Institutul Inimii de la Cluj transplantul de cord, la Iaşi, la spitalul ”Parhon”, două transplanturi renale.

A fost o cursă contracronometru. Echipa de la Iaşi, de exemplu, a plecat până la Sibiu, pentru a recolta al doilea ficat în 24 de ore şi pentru a-l aduce înapoi la Iaşi pentru transplant.

Raluca Neagu: Transplantul hepatic este în desfășurare în acest moment, în Clinica de Chirurgie a Spitalului ”Spiridon”, s-a prelevat de la o donatoare de 50 de ani, ficatul fiind transplantat unei femei tot de 50 de ani, cu ciroză hepatică. Bineînțeles că nu este ușor în fiecare zi să fii în stand by și la fiecare telefon primit să trebuiască să te deplasezi undeva, dar am avut parte de sprijin de la Ministerul de Interne, am primit un avion care i-a transportat pe colegii mei la Sibiu. Grefa hepatică a ajuns în condiţii foarte bune.

De la donatorul din Sibiu au putut fi prelevate şi fragmene de os și tendon.

Andrei Nică, responsabil al Băncii de Ţesut, Spitalul Colentina: Deosebit a fost faptul că a fost o echipă mixtă, formată din ortopezi de adulți, cât și colegi de la Sibiu și precum și doi ortopezi pediatrici de la ”Gomoiu”, în special pentru a-și recolta un os tubular pentru o orteză pusă după un cancer osos operat.

Cosmin Mohor, ortoped, Spitalul Judeţean Sibiu: Sperăm să menținem această continuitate activă și să fim de folos tuturor pacienților care au nevoie de noi.

De la începutul anului și până acum au fost 31 de donatori în moarte cerebrală, mai mult decât dublul pentru aceeași perioadă a anului trecut. În 2023, în total au fost 86 de donatori și 303 transplanturi.

The post Maraton pentru viață. Cinci donatori de organe, douăzeci de bolnavi salvați appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri