Caută
Close this search box.

NY Times: Aceasta ar putea fi ultima noastră șansă de-a stopa răspândirea gripei aviare la oameni și o ratăm

Focarul de gripă aviară H5N1 în rândul vacilor de lapte din SUA, semnalat pentru prima dată la 25 martie, s-a extins acum la cel puțin 33 de turme din opt state. Miercuri, dovezi genetice ale virusului au apărut în laptele disponibil în comerț. Autoritățile federale spun că aprovizionarea cu lapte este sigură, dar această ultimă evoluție ridică întrebări îngrijorătoare despre cât de răspândită este cu adevărat epidemia, scrie într-un articol de opinie din The New York Times sociologul Zeynep Tufekci.

Redăm articolul.

Până în prezent, există un singur caz uman confirmat. Rick Bright, un expert în virusul H5N1 care a făcut parte din consiliul consultativ al președintelui Biden privind coronavirusul, a spus că acesta este momentul crucial. „Există o linie fină între o persoană și 10 persoane cu H5N1”, a spus el. „În momentul în care detectăm 10, probabil că va fi prea târziu” pentru a limita răspândirea.

Atunci i-am spus ceea ce am auzit de la Sid Miller, comisarul pentru agricultură din Texas. Acesta a spus că bănuia cu tărie că focarul datează cel puțin din februarie. Comisarul a speculat că, la acea vreme, până la 40 la sută din efectivele din Texas Panhandle ar fi putut fi infectate.

Dr. Bright a tăcut, apoi a pus o întrebare foarte rezonabilă: „Nimeni nu urmărește acest lucru?”

Tragedie enormă pentru noi toți

Focarul de H5N1, care este deja o criză devastatoare pentru crescătorii de bovine și pentru turmele lor, are potențialul de a se transforma într-o tragedie enormă pentru noi toți. Dar, după ce mi-am petrecut ultimele două săptămâni încercând să obțin răspunsuri de la autoritățile de sănătate publică ale națiunii noastre, sunt șocată de cât de puține lucruri par să știe despre ceea ce se întâmplă de fapt și cât de puțin din ceea ce știu este împărtășit în timp util.

Cum anume se transmite infecția între turme? Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, Administrația pentru Alimente și Medicamente și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că lucrează pentru a afla.

Potrivit mai multor oficiali din domeniul sănătății publice, încărcătura de virus din laptele vacilor infectate este deosebit de mare, ceea ce întreține pericolul ca boala să se răspândească prin intermediul mașinilor de muls sau prin aerosoli pulverizați atunci când podelele camerelor de muls sunt spălate cu jet puternic. O altă cale posibilă este hrana vacilor, din cauză că SUA permit fermierilor să hrănească cu resturi de așternut de păsări – pene, excremente, semințe vărsate – bovinele de lapte și de carne ca sursă ieftină de proteine suplimentare.

O „cale necunoscută”

În mod alarmant, USDA mi-a spus că are dovezi că virusul s-a răspândit de asemenea de la fermele de lapte înapoi la fermele de păsări „pe o cale necunoscută”. Ei bine, ceva care călătorește înainte și înapoi între fermele de bovine și fermele de pui sunt ființele umane. De asemenea, acestea pot călători de la fermele de bovine la fermele de porci, iar porcii sunt ca niște bureți pentru pandemiile de gripă umană. Pentru că sunt deosebit de sensibili atât la gripa aviară, cât și la cea umană, sunt o bună placă Petri în care gripa aviară poate deveni un virus uman eficient. Pagubele ar putea fi imense.

USDA mi-a spus, de asemenea, că nu știe câți fermieri și-au testat vitele și nu știe câte dintre aceste teste au ieșit pozitive; orice test se face la nivel de stat sau în laboratoare private. Abia miercuri, agenția a făcut obligatorie raportarea tuturor rezultatelor pozitive, un pas așteptat de multă vreme, care este încă – fără rezultatele negative – insuficient pentru a ne oferi o imagine completă. Tot miercuri, USDA a făcut obligatorie testarea vitelor de lapte care sunt mutate dintr-un stat în altul. Aceasta spune că testarea obligatorie a altor turme nu ar fi „practică, fezabilă sau neapărat informativă” din „mai multe motive, de la capacitatea laboratoarelor la timpul de execuție a testelor”. Cel mai mare pas pe care agenția îl va face va fi să recomande testarea voluntară a bovinelor care prezintă simptome ale bolii – ceea ce nu se întâmplă în cazul tuturor celor care sunt infectate. Dr. Bright compară acest lucru cu abordarea administrației Trump în ceea ce privește Covid-19: dacă nu testezi, nu există.

În ceea ce privește FDA, aceasta îmi spune că nu a finalizat teste specifice pentru a confirma că pasteurizarea ar face ca laptele provenit de la vacile infectate să fie sigur, deși agenția consideră acest lucru „foarte probabil” pe baza testelor extinse pentru alți agenți patogeni. (Nu este încă clar dacă elementele virusului H5N1 care au apărut recent în lapte au fost complet neutralizate). Aceste teste ar fi trebuit să fie finalizate până acum. În orice caz, laptele nepasteurizat rămâne legal în multe state. Dr. Bright mi-a spus că „aceasta este o preocupare majoră, mai ales având în vedere infecțiile și decesele recente la pisicile care au consumat lapte infectat”.

Înrăutățind situația, USDA nu a reușit să împărtășească genomurile animalelor infectate în timp util, iar atunci când a făcut acest lucru, a făcut-o într-un format greoi și fără nicio informație geografică, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință să își smulgă părul din cap de frustrare.

Toate acestea fac ca identificarea potențialelor cazuri umane să fie atât de urgentă. Dr. Bright spune că, având în vedere o astfel de situație și faptul că este posibil ca muncitorii agricoli fără documente să nu aibă acces la asistență medicală, guvernul ar trebui să folosească toate tehnicile sofisticate de supraveghere, inclusiv testarea apelor reziduale, și să raporteze public rezultatele. Acest lucru nu se întâmplă. CDC spune că monitorizează datele de la camerele de urgență pentru a detecta orice semn de epidemie. În momentul în care un număr suficient de oameni sunt suficient de bolnavi pentru a fi observați în camerele de urgență, este aproape sigur că este prea târziu pentru a preveni unul.

Până în prezent, mi-a spus agenția, are cunoștință de doar 23 de persoane care au fost testate. Acest număr mic este foarte îngrijorător. (Este posibil ca alții să fie testați prin intermediul furnizorilor privați, dar dacă sunt negativi, rezultatele nu trebuie să fie raportate).

Pe teren, oamenii fac tot ce pot. Adeline Hambley, un ofițer de sănătate publică din Ottawa, Michigan, mi-a povestit despre o fermă a cărei turmă a fost testată pozitiv. Proprietarul fermei a dat voluntar numerele de telefon ale lucrătorilor, iar aceștia au primit mesaje prin care li se cerea să raporteze toate simptomele potențiale. Lynn Sutfin, ofițer de informații publice în cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din Michigan, mi-a spus că ratele de răspuns la aceste mesaje și la alte forme de informare pot fi de până la 90 la sută. Acest lucru este încurajator, dar este prea mult să ne așteptăm ca un muncitor agricol sărac – care se teme de stigmatizare, de probleme juridice și de pierderi economice – să raporteze întotdeauna chiar și simptomele ușoare și să stea acasă conform instrucțiunilor.

Un  licăr de speranță

Este foarte posibil să avem noroc cu H5N1 și să nu reușească niciodată să se răspândească printre oameni. Transmiterea de la animale la oameni este frecventă, însă pandemiile sunt rare, deoarece necesită un lanț de evenimente ghinioniste care să se întâmple unul după altul. Dar pandemiile sunt un joc al numerelor, iar o epidemie de amploare la animale, ca aceasta, crește riscurile. Atunci când noi agenți patogeni periculoși apar printre oameni, există doar o mică fereastră de timp pentru a-i opri înainte ca aceștia să scape de sub control. Nici practicile noastre de creștere a animalelor, nici instrumentele noastre de sănătate publică nu par să fie la înălțimea sarcinii.

Există câteva vești bune: David Boucher, de la Administrația pentru Pregătire și Răspuns Strategic a guvernului federal, mi-a spus că această tulpină de virus se potrivește foarte bine cu unele vaccinuri care au fost deja dezvoltate și că America are capacitatea de a produce și de a distribui milioane de doze, și destul de repede, dacă se dezvoltă la om. Această capacitate este un pic ca o asigurare împotriva incendiilor – te bucuri că există, dar în momentul în care intră în joc, casa ta a ars deja.

Sunt sigură că angajații acestor agenții muncesc din greu, dar mesajul pe care îl transmit este: „Aveți încredere în noi, ne ocupăm de asta”. O moștenire tulburătoare a pandemiei de coronavirus este că s-a acordat prea multă atenție faptului de-a spune publicului cum să se simtă – să intre sau nu în panică – în loc de-a împărtăși fapte și de-a inspira încredere prin transparență și competență. Iar patru ani mai târziu avem un strat suplimentar de polarizare și neîncredere cu care trebuie să lucrăm.

În aprilie 2020, administrația Trump l-a destituit pe Dr. Bright din funcția de director al Autorității pentru Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată, agenția responsabilă de combaterea pandemiilor emergente. Într-o plângere, el a susținut că acest lucru s-a întâmplat după ce avertismentele sale timpurii împotriva pandemiei de coronavirus au fost ignorate și ca represalii pentru avertismentele sale împotriva tratamentelor nedovedite favorizate de Donald Trump.

Dr. Bright mi-a spus că s-ar fi așteptat ca lucrurile să fie diferite în timpul actualei administrații, dar acum „acesta este un test cu focuri reale”, a spus el, „iar în momentul de față îl ratăm”.

The post NY Times: Aceasta ar putea fi ultima noastră șansă de-a stopa răspândirea gripei aviare la oameni și o ratăm appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri