Un membru al grupului german Cetățenii Reichului, în vârstă de 66 de ani, care plănuia să ceară ajutorul lui Vladimir Putin pentru a organiza o lovitură de stat, ar putea fi judecat pentru trădare, scrie The Times.
Un membru al mișcării Cetățenii Reichului plănuia să se alăture unei croaziere în Rusia și să obțină sprijinul președintelui Putin pentru o lovitură de stat care să restabilească constituția imperială germană autocratică din 1871, potrivit procurorilor.
Bărbatul în vârstă de 66 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost arestat în noiembrie anul trecut și ar putea fi judecat acum pentru trădare.
El s-a oferit voluntar pentru o călătorie planificată peste Marea Baltică pentru a lua legătura cu Putin „și a se asigura de sprijinul său militar și politic pentru înființarea unui nou stat”, a declarat biroul procurorului general din Hamburg.
Planurile de lovitură de stat ar fi inclus declanșarea de explozii pentru a provoca o pană de curent care să dureze săptămâni întregi, sperând că astfel ar fi putut crea un haos care să zădărnicească încercările autorităților de a zdrobi lovitura de stat.
Tribunalul regional superior din Hamburg va examina rechizitoriul și va decide dacă există suficiente probe pentru a-l judeca pe acesta sub acuzația de complicitate la pregătirea unui act de trădare și de susținere a unei organizații teroriste.
El este acuzat că a condus mai multe grupuri de chat de pe rețeaua de mesagerie Telegram, în care s-a discutat despre reintroducerea Constituției fostului imperiu german. Ceilalți suspecți în această conspirație, patru bărbați și o femeie, sunt judecați la Koblenz din mai 2023.
Cum i-au tratat la început autoritățile pe Cetățenii Reichului
Scena antisistem a Cetățenilor Reich-ului este formată din aproximativ 23.000 de membri organizați în diverse grupuri care nu consideră Republica Federală Germania ca fiind un stat legitim și doresc să restabilească imperiul în vechile sale granițe. Unii au împărțit țara în mini-regiuni și și-au emis propriile pașapoarte.
În ultimii ani, acestora li s-au alăturat și adepții teoriei conspirației, creând un melanj de extremă-dreapta pe care autoritățile l-au luat din ce în ce mai în serios, după ce ani de zile i-au tratat pe Cetățenii Reichului ca fiind niște nebuni.
Mulți dintre ei dețin în mod legal arme de foc, iar o campanie de reprimare a mișcării a fost lansată în urma unui schimb de focuri cu poliția în 2016. Aceasta a culminat cu arestarea, în decembrie 2022, a 24 de lideri ai unei alte rețele de Cetățeni ai Reichului, Uniunea Patriotică, condusă de aristocratul dezamăgit Heinrich XIII Prince Reuss, în vârstă de 73 de ani.
Printre complotiști se numărau mai mulți foști membri ai versiunii germane a SAS, Comandamentul Forțelor Speciale (KSK) , un gastronom și un judecător.
Aceștia ar fi adunat arme și ar fi încercat să recruteze membri activi și foști membri ai forțelor armate și ai poliției pentru a răsturna guvernul prin luarea cu asalt a Bundestagului și pentru a-l instala pe prințul Reuss în funcția de lider al Germaniei înainte de restaurarea monarhiei.
Documentele tribunalului sugerează că Uniunea Patriotică avansase mai mult decât se știa anterior în planurile sale de lovitură de stat. Printre membrii arestați se numără fosta judecătoare Birgit Malsack-Winkemann, deputat al partidului de extremă-dreapta AfD, care și-a folosit statutul pentru a avea acces în Bundestag și și-a condus complicii prin clădire cu câteva luni înainte de arestări.
Complotiștii Uniunii Patriotice urmează să fie judecați la Frankfurt, Munchen și Stuttgart începând cu sfârșitul lunii aprilie.
The post O grupare germană de extremă-dreapta voia să-i ceară lui Putin ajutorul pentru a răsturna guvernul appeared first on tvrinfo.ro.