Caută
Close this search box.

Paul de România nu va fi extrădat – decizie definitivă a instanței din Franța

Franța a refuzat definitiv să îl extrădeze pe fugarul Paul de România, informație confirmată de ministrul de Justiție, Alina Gorghiu, pentru G4Media.ro. „Instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție”, a relatat Alina Gorghiu pentru publicația citată.

Autoritățile române încearcă de aproape trei ani să îl aducă în țară pe Paul Philippe al României, condamnat definitiv, în decembrie 2020, la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

„Am transmis la timp toate documentele pe care ni le-au solicitat, precum și situația condițiilor de detenție, acolo unde urma să fie încarcerat, care erau în conformitate cu standardele europene. Instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție”, a explicat Alina Gorghiu pentru G4Media.ro.

Ea consideră că instanța franceză si-a depășit competențele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare.

„Procurorul de caz a declarat recurs, însă nu a motivat în termen calea de atac, așa că a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanțe a rămas definitivă. Am făcut demersuri către Ministerul Justiției din Franța. I-am comunicat nedumerirea autorităților din România și am solicitat identificarea unei soluții. Și i-am solicitat omologului meu să verifice împreună cu organele competente la erorile umane și procedurale din acest caz”, a spus Gorghiu.

Ministerul Justiției arată că magistratul de legătură și instanța de executare caută o soluție pentru a repune în discuție această cauză. „În măsura în care se identifică, vom relua demersurile”, a transmis Alina Gorghiu.

Amintim că, în noiembrie anul trecut, Curtea de Apel din Paris a respins cererea autorităților de la București de aducere în România a lui Paul Philippe al României (75 de ani), care a susținut că solicitarea de extrădare a fost făcută „în scop politic.

Fuga lui Paul de România

Paul de România a fost dat în urmărire în decembrie 2020 după ce a fugit din România înainte de a fi condamnat definitiv de instanța supremă la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În 27 iunie 2022, el a fost prins pe stradă, la Paris, iar la verificări a prezentat un paşaport eliberat de autorităţile britanice. În luna septembrie, a fost eliberat din închisoare printr-o decizie a Curții de Apel Paris, fiind plasat sub control judiciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri