Caută
Close this search box.

Prețul motorinei a scăzut consecutiv de mai multe ori, până ce aceasta a devenit mai ieftină decât benzina

carburanţi

Prețul motorinei a scăzut semnificativ în ultima săptămână, după câteva scăderi consecutive de preț.

Petrom, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața distribuției de carburanți din România, a operat în ultimele zile mai multe scăderi de preț în cazul motorinei. La ultima ieftinire, de ieri, Petrom a redus prețul motorinei cu cinci bani pe litru, până la 7,36 de lei.

Această reducere vine la scurt timp după alte scăderi de prețuri la motorină în aceeași lună, scriu jurnaliștii de la economica.net. Ca urmare a acestor scăderi consecutive, motorina a devenit mai ieftină decât benzina, o situație rar întâlnită pe piața românească a carburanților.

Jurnaliștii de la economica.net susțin că deși România este importator net de motorină și exportator net de benzină, faptul că motorina devine mai ieftină decât benzina este un fenomen rar. Această situație poate fi atribuită unor factori precum fluctuațiile de pe piața globală a petrolului și nivelul cererii pentru fiecare tip de carburant.

În Europa, marjele de profit pentru motorină au scăzut în ultimele săptămâni, ajungând la niveluri minime, pe fondul unei oferte abundente de motorină care nu este întâmpinată de o creștere semnificativă a cererii.

În acest moment, potrivit peco-online.ro, un site care monitorizează prețurile carburanților, cea mai ieftină motorină o găsim la o stație din Dolj, 7,27 de lei, iar cea mai ieftină benzină în Botoșani, 7,28 de lei.

Pe termen mediu, există această posibilitatea de a mai scădea prețurile. Prognozele Băncii Mondiale vorbesc despre un preț mediu anul acesta pentru țițeiul Brent, de 84 de dolari și de 79 de dolari în 2025. Dacă situația internațională se va menține calmă, fără șocuri extreme.

Cursul valutar și dobânzile de referință

Aruncăm o privire și pe cursul valutar și dobânzile de referință. Cursul oficial al euro este de 4,9765 lei, după o creştere infimă. Nici pentru dolar nu se înregistrează variaţii mari. În acest caz cursul este de 4,6373 lei. Lira sterlină şi francul elveţian sunt în scădere uşoară.

Primele semne de reducere a Robor după mai multe săptămâni de stagnare. Deocamdată scade doar indicele pentru scadenţa cea mai lungă, de 12 luni. Acesta a ajuns la 6,07%. Este acum la aceeaşi valoare cu Robor, la 6 luni. Principalul indice, pentru 3 luni, se menţine la 6,05%. Iar IRCC rămâne 5,90%.

The post Prețul motorinei a scăzut consecutiv de mai multe ori, până ce aceasta a devenit mai ieftină decât benzina appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri