Caută
Close this search box.

Procurorul general îi cere șefului statului să-i ridice imunitatea fostului președinte Ion Iliescu, în dosarul Mineriadei

ion iliescu

Procurorul general îi cere șefului statului să-i ridice imunitatea fostului președinte Ion Iliescu, în dosarul Mineriadei. Ancheta trebuie refăcută, după ce dosarul a fost anulat și restituit de instanța la parchet, în 2020. Mineriadă a avut loc în iunie 1990 și nici acum nu s-a găsit un vinovat. Patru persoane au fost ucise în evenimentele violente și peste o mie rănite.

Sunt aproape 34 de ani de la acel moment în care președintele de atunci, Ion Iliescu, le mulțumea minerilor veniți oficial să restabilească ordinea în București. În realitate au bătut tot ce au prins în centrul Bucureștiului, potrivit procurorilor. Oricine purta blugi, barbă sau ochelari devenea țintă pentru mineri. Procurorul general cere abia acum șefului statului să îi ridice imunitatea fostului președinte Ion Iliescu și fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

Theodor Maries, liderul Asociației 21 Decembrie 1989, spune că niciodată nu e prea târziu pentru aflarea adevărului și stabilirea vinovaților de la Mineriadă din 13-15 iunie 1990. Mai ales că faptele sunt imprescriptibile.

Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în 2017 cu inculparea a 13 persoane. În frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, fostul director SRI Virgil Măgureanu și fostul lider al minerilor Miron Cozma. Toți inculpaţi pentru infracțiuni contra umanității.

Protrivit procurorilor militari, conducerea de atunci a României a pus la cale un scenariu de reprimare a protestelor pașnice anticomuniste din Piața Universității. Patru oameni au murit în timpul violențelor și peste 1300 au fost raniţi. O mie de persoane au fost arestate ilegal.

The post Procurorul general îi cere șefului statului să-i ridice imunitatea fostului președinte Ion Iliescu, în dosarul Mineriadei appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri