Caută
Close this search box.

Rachete balistice iraniene ce vizau Israelul, doborâte cu interceptori ca la Deveselu

Rachete balistice iraniene ce vizau Israelul, doborâte cu interceptori ca la Deveselu

Câteva dintre rachetele balistice iraniene care vizau ţinte din Israel au fost doborâte cu interceptori similari celor pe care îi are scutul de la Deveselu.

Statele Unite au folosit pentru prima dată în luptă acest tip de rachete, care au fost lansate de pe nave americane din Marea Mediterană.

În urmă cu aproape o săptămână, America, Marea Britanie şi Franţa au sprijinit Israelul, care a fost atacat de Iran cu peste 300 de drone şi rachete.

Navele americane cu sistemul Aegis au interceptat weekendul trecut 6 rachete iraniene care vizau ținte din Israel. Este prima dată când sunt folosiți în luptă interceptorii SM-3, intrați recent în dotare.

O astfel de rachetă costă în jur de 11 milioane de dolari, poate zbura cu 4,5 km pe secundă și, în afara atmosferei, interceptează racheta balistică lansată de inamic.

Cdor.(r.) Valentin Mateiu: Se dirijează vectorial, în spațiul extraatmosferic, până când lovește ținta respectivă. E o performanță deosebită care validează întreg sistemul.

Scutul de la Deveselu folosește interceptori SM-3 de doar câțiva ani. Lansatoarele pentru aceștia au fost montate în vara lui 2019.

În urmă cu 4 ani, SUA au trimis la Deveselu un sistem antiaerian Thaad, care să apere flancul estic, pe durata modernizării scutului.

Atunci TVR a fost singura televiziune care a putut filma în baza militară.

Col. Thomas Moore, comandant de brigadă, Armata SUA, în iunie 2019: Suntem aici la solicitarea NATO. Ţinem locul sistemului Aegis, care este în plin proces de mentenanţă. THAAD este integrat în sistemul NATO şi protejează împotriva rachetelor balistice.

Modernizarea a durat câteva luni. În toamna lui 2019, scutul de la Deveselu a redevenit operațional, având cei mai moderni interceptori, conform TVRInfo.

Specialiștii spun că instalația din România este pur defensivă și protejează întreg flancul estic al Alianței de atacuri cu rachete balistice.

Gl.(r.) Victor Stimbeanu, fost director, Cartierul General al NATO: În principiu, noi nu avem nimic de împărțit cu Iranul. Dar ei s-ar putea să aibă cu noi, în contextul mai larg al confruntării ideologice religioase pe care ei o văd cu Vestul și cu Israelul. Nu neapărat Iranul. Tot ce vine din Est, din proximitatea aproape imediată, dincolo de Marea Neagră, dincolo de Ucraina, se prefigurează amenințări foarte serioase.

Scutul antirachetă de la Deveselu a fost inaugurat în 2016. În baza cu o suprafață de 1000 de hectare, cam de mărimea orașului Caracal, sunt acum echipamente antirachetă de peste 1 miliard de dolari și în jur de 900 de militari români și americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri