Caută
Close this search box.

Războiul comercial dintre UE – China se amplifică

Războiul comercial dintre UE - China se amplifică

Uniunea Europeană va lansa o investigaţie asupra achiziţionării de dispozitive medicale din China, riscând noi tensiuni cu Beijingul, la câteva luni după deschiderea unei anchete privind subvenţiile acordate de aceasta pentru vehiculele electrice, transmite Bloomberg.

Investigaţia UE, care caută să răspundă preocupărilor că politicile Beijingului favorizează în mod inechitabil furnizorii interni, ar putea fi anunţată săptămâna aceasta şi ar putea avea ca rezultat limitarea accesului Chinei la licitaţiile din blocul comunitar, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, conform Ştiri pe surse.

Iniţial, investigaţia se va concentra pe informaţiile adunate de la companii şi statele membre, înainte ca autorităţile să înceapă discuţii cu Beijingul privind pieţele deschise şi echitabile, susţin sursele.

Ancheta ar putea spori tensiunile dintre UE şi China, după ce anul trecut Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind subvenţiile pentru vehiculele electrice fabricate în China, care s-ar putea confrunta cu taxe vamale suplimentare din iulie.

Va fi prima investigaţie lansată pe baza aşa numitei legislaţii UE din 2022 „Instrumentul internaţional de achiziţii”, menit să promoveze reciprocitatea în accesul la pieţele publice de achiziţii.

Presiunile Beijingului asupra spitalelor interne de a folosi mai multe echipamente locale vin după o decizie a Consiliului de Stat din 2015. În ultimii doi-trei ani, provinciile, inclusiv Anhui, au adoptat noi măsuri care ajută firmele chineze să-şi sporească şansele la aprovizionarea spitalelor, în contextul unui plan mai amplu, numit „Made in China”, menit să sprijine industriile interne în sectoare cheie, până în 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri