Caută
Close this search box.

Senatul a adoptat amendamentele pentru Centura Verde București

Senatul a adoptat amendamentele pentru Centura Verde București

Senatul a adoptat, luni, în cadrul votului comun pentru Noul Cod Silvic, cu 87 de voturi pentru, un vot împotrivă și trei abțineri, amendamentele pentru protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov. Ministerul Mediului susține oficial demersul, alături de parlamentari din tot spectrul politic, potrivit unui comunicat al Platformei Civice „Împreună pentru Centura Verde”.

Anterior, săptămâna trecută, după patru runde de dezbateri, comisiile reunite pentru mediu și pentru păduri ale Senatului au votat aceste amendamante cu unanimitate.

„Senatul a ascultat astăzi, cu adevărat, de nevoile legitime ale societăţii civile şi a acţionat în consecinţă, în singurul mod asumat şi etic în care ar fi putut-o face. Mă înclin cu recunoştinţă. De asemenea, în 2024, calitatea aerului şi crearea de centuri verzi în zonele periurbane nu pot lipsi din programul şi priorităţile niciunui partid serios şi al niciunui candidat serios la alegerile ce se apropie şi, în acelaşi timp, nu pot lipsi din evaluarea personală pe care şi-o face fiecare alegător responsabil”, a precizat Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

Depuse prin deputatele Diana Buzoianu (USR) și Oana Cambera (REPER), amendamentele au fost asumate în calitate de autori de mai mulți parlamentari: actualul ministru al mediului, Mircea Fechet (deputat PNL), fostul ministru al mediului Tanczos Barna (senator UDMR), Președintele Senatului, Nicolae Ciucă (președinte și senator PNL), Kelemen Hunor (președinte și deputat UDMR), ministrul justiției, Alina Gorghiu (vicepreședintă și senatoare PNL), Aurel Oprinoiu (președintele Comisiei pentru mediu, senator USR), Lucian Mazilu (președintele Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, senator PSD), Virgil Popescu (președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, deputat PNL, fost ministru al energiei), Robert Cazanciuc (senator PSD, fost ministru al justiției), Cristian Țâgarlaș (președintele Comisiei juridice, senator PNL), Brian Cristian (deputat USR), Laura Moagher (senatoare PSD), Dragoș Popescu (senator REPER), Sebastian Cernic (senator USR), Andrei Lupu (deputat REPER) și Adrian Giurgiu (deputat USR).

Senatul a votat luni și pentru accesul liber în pădure pentru recreere, subiect care a stârnit
dezbateri aprinse în spațiul public în ultima jumătate de an și pentru care platforma civică a dus o intensă activitate de advocacy.

De asemenea, Senatul a votat și pentru protejarea și conservarea arborilor remarcabili din
Fondul Forestier Național prin noul cod silvic, după ce, acum două săptămâni, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a obținut, printr-o asumare instituțională fără precedent, susținerea oficială a Ministerului Mediului pentru aceștia. Ei sunt depozitarii unei memorii identitare care, odată pierdută, nu va mai putea fi niciodată recuperată și va crea astfel un gol imposibil de suplinit, conform TVRInfo.

Centura Verde București-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, cât și de mitigare a efectelor schimbărilor
climatice, parte a unei soluții sistemice ce presupune și o semnificativă componentă de mediu.

”În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, reunite într-un demers APOLITIC sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și având sprijinul Administrației Prezidențiale, au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Documentul, în șapte puncte, conține amendamentele la Noul Cod Silvic și care sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, crearea de centuri verzi pentru alte orașe, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din restul țării. Printre ele se numără realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda CSAT Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, se mai arată în comunicat.

Memorandum-ul a fost semnat și președinții de partide Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă
(USR), Kelemen Hunor (UDMR), Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu (REPER), cât și de
primarul capitalei, Nicușor Dan, și de Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.

Potrivit comunicatului, ”platforma Civică ”Împreună pentru Centura Verde” face iarăși apel la președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu și îl invită (constant, încă de acum jumătate de an) să se alăture și să semneze Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, PSD fiind singurul partid nesemnatar. Semnatura liderului PSD reprezintă semnătura definitorie de care locuitorii Bucureștiului și Ilfovului mai au nevoie în acest moment pentru ca Centura Verde București-Ilfov să devină realitate.”

Printr-o petiţie online care a strâns deja peste 11.900 de semnături, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde invită cetăţenii să se alăture pentru a solicita decidenţilor politici şi executivi măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri