Societatea medicală, condusă de ministrul Alexandru Rafila, are 6 companii farma drept sponsori. Rafila spune că nu a avut sponsorizări, în ultimii ani

​În aprilie 2023, noiembrie 2023 și martie 2024, mai multe companii farma apar, chiar pe site-ul oficial al evenimentelor, drept parteneri și sponsori ai conferințelor Societății Române de Microbiologie, conduse de Alexandru Rafila, potrivit unei investigații realizată de Hotnews.ro. În răspunsul oficial, demnitarul susține că „Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie nu au beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani”. În același context, menționăm că și secretarul de stat, Adriana Pistol, conduce o organizație sponsorizată.

Context:

  • Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ocupă, simultan cu demnitatea din Guvern, și funcția de președinte al Societății Române de Microbiologie, o „organizaţie profesională cu caracter ştiinţific şi educaţional, neguvernamentală şi nonprofit” ce organizează periodic conferințe.
  • Cea mai recentă astfel de conferință, „A XII-a Conferință Națională RoVaccin”, a fost organizată în perioada 15-16 martie 2024 la Hotel Pullman din București și a beneficiat de sponsorizările a șase companii farma: AstraZeneca, Sanofi, Viatris, Medison Moderna, MSD și Alliance Healthcare.

Numeroase studii arată că primirea de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice îi pot determina într-adevăr pe medici să modifice practicile de prescriere în favoarea companiei care oferă sponsorizarea. Această sponsorizare este, în esență, un cadou.

„Companiile de medicamente cheltuiesc o cantitate considerabilă de timp și bani pentru a oferi cadouri medicilor dintr-un motiv anume: funcționează. Pentru medic, problema este nevoia de a da înapoi – iar singura marfă practică de dat înapoi este o acțiune care favorizează interesele părții care i-a oferit cadoul inițial”, arată Joel Zivot, profesor de anesteziologie și chirurgie la Emory University School of Medicine in Atlanta.

Profesorul subliniază încă ceva. Nu neapărat mărimea cadoului determină obligația. Foarte puternică este relația umană directă care se creează.

„Cadoul de la reprezentantul companiei de medicamente capătă mult mai multă putere prin construirea relației reprezentant al firmei – medic. Pericolul aici este atunci când medicii sunt incapabili să vadă ceea ce ar putea fi evident pentru oricine altcineva: relația personală este cea care creează cea mai puternică obligație de reciprocitate. Chiar și copiii știu ce este corect”, spune Joel Zivot.

Șase sponsori din farma la conferința asociației ministrului Rafila, din martie 2024

Alexandru Rafila este președintele Societății Române de Microbiologie din anul 2012, funcție pe care și-a păstrat-o, potrivit CV-ului său și informațiilor de pe site-ul Societății de Microbiologie, și după desemnarea ca ministru al Sănătății.

„A XII-a Conferință Națională RoVaccin”, eveniment organizat pe 15-16 martie de Societatea Română de Microbiologie condusă de Alexandru Rafila, a avut șase sponsori din industria farma: AstraZeneca, Sanofi, Viatris, Medison Moderna, MSD și Alliance Healthcare. Sponsorii conferinței apar la capitolul evenimente al site-ului Societății Române de Microbiologie.

Sponsorii celei de-a XII-a Conferințe Naționale RoVaccin, pe site-ul Societății Române de Microbiologie

Alexandru Rafila figurează în fruntea „comitetului de organizare” al evenimentului, conform aceleiași Societăți.

Și secretarul de stat Adriana Pistol conduce o organizație sponsorizată

Alături de Societatea Română de Microbiologie, co-organizator al conferinței RoVaccin a fost Societatea Română de Epidemiologie, al cărei președinte este Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Și Adriana Pistol apare în „comitetul de organizare” a conferinței. Citește întreaga investigație AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *