Ucraina trebuie să renunțe la „mentalitatea de modă veche” față de femei și să adopte o politică de recrutare a femeilor în stil israelian, a declarat principalul consilier militar al țării pe probleme de gen, relatează The Times.
În prezent, există 65.000 de femei care servesc în forțele armate ucrainene, potrivit cifrelor guvernamentale – o creștere de aproximativ 40% din 2021, anul de dinaintea invaziei pe scară largă a Rusiei. Aproape toate acestea sunt voluntare, deoarece nu există o recrutare obligatorie pentru femei, deși femeile care dețin diplome medicale sunt acum obligate să se înregistreze la biroul lor local de înrolare.
Dar, în timp ce țara are greutăți în sarcina de a recruta sute de mii de bărbați în acest an, Oksana Grigorieva, consilier pe probleme de gen al comandantului forțelor terestre, a declarat că și femeile vor fi obligate să treacă printr-un stagiu militar în viitor.
„Constituția noastră prevede că este datoria fiecărui ucrainean să își protejeze patria, așa că este corect ca și femeile să servească”, a declarat Grigorieva într-un interviu pentru The Times. „Vecinul nostru nordic nu va dispărea pur și simplu. Timp de sute de ani ne-au atacat în mod repetat. La fel ca Israelul, trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru și asta înseamnă să antrenăm atât bărbații, cât și femeile pentru a fi pregătite de război.”
Luna trecută, Danemarca a devenit a zecea țară din lume care a introdus recrutarea femeilor. Mette Frederiksen, prim-ministrul danez, a declarat că această măsură a fost atât un mijloc de descurajare a potențialilor adversari, cât și de creare a egalității între sexe.
Zeița antică
În Israel, unde recrutarea femeilor este obligatorie încă de la înființarea oficială a țării în 1948, femeile reprezintă aproximativ 40% din forțele armate.
Pe lângă faptul că suferă de un deficit de muniții, Ucraina are din ce în ce mai multă nevoie de forță de muncă, șefii armatei afirmând că anul acesta va fi nevoie de până la 500.000 de noi recruți. Luna trecută, președintele Zelensky a promulgat o măsură prin care se reduce vârsta de eligibilitate pentru recrutare în cazul bărbaților de la 27 la 25 de ani.
Bărbaților aflați la vârsta recrutării le este interzis să părăsească țara sub incidența legii marțiale. În cazul în care ar fi introdusă o mobilizare generală, femeile ar fi, de asemenea, probabil, împiedicate să plece – de altfel, cele care ocupă funcții guvernamentale deja nu mai pot pleca.
Deși Zelensky a declarat că nu intenționează să înroleze femei, un indiciu al unei posibile încorporări a femeilor a apărut în octombrie anul trecut, când femeilor cu diplome medicale li s-a cerut să se înregistreze la birourile de recrutare.
Reacția care a urmat în urma acestei măsuri a fost un indiciu, a spus Grigorieva, al unei tendințe a societății ucrainene de a vedea femeile ca fiind „bereginya” – numele unei zeițe slave antice care proteja căminul în timp ce bărbații plecau la luptă.
„Doamna Moarte”
Participarea militară a femeilor în Ucraina este mai mică decât în majoritatea statelor NATO, cu 7,3%. Forța regulată americană a avut în mod constant o participare feminină de peste 17% în ultimii ani, în timp ce cea britanică este de peste 11%.
Dintre femeile care servesc în armata ucraineană, mai puțin de o zecime sunt în roluri active de luptă, restul lucrând ca medici, ofițeri de informații și administratori. Abia în 2018 li s-a permis femeilor să ocupe poziții de luptă.
„Am parcurs un drum lung în ceea ce privește legislația, dar în practică există încă această mentalitate de școală veche”, a declarat Grigorieva, care s-a înrolat în armată cu câteva săptămâni înainte de invazia din 2022, după ce anterior lucrase ca fizician.
„Încă de la vârsta școlară, în această țară există o diviziune între fete și băieți, băieții fiind învățați activități fizice, în timp ce fetele trebuie să învețe broderie sau economie casnică. Acest lucru trebuie să se schimbe. Atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic, trebuie să pregătim fetele de la o vârstă fragedă pentru a proteja țara.”
Unele dintre cele mai faimoase femei care au servit în luptă au fost ucrainene. Liudmila Pavlicenko, o lunetistă sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a ucis 309 soldați în timpul asediilor asupra Odesei și Sevastopolului, fapt care i-a adus numele de „Doamna Moarte”.
Există mai multe femei cunoscute în istoria militară a Ucrainei, printre care Maria Berlinska, cunoscută sub numele de „Mama-Dronă”, și Inna Derusova, care a devenit prima femeie căreia i s-a acordat postum medalia de erou al Ucrainei după ce a salvat viețile a zece soldați în timpul asediului de la Ohtîrka.
Cu toate acestea, Ucraina a întârziat să implementeze egalitatea de gen în cadrul forțelor armate, lipsa uniformelor feminine fiind în prezent o problemă cu care se confruntă multe femei-soldat. The Times a vorbit cu femei care servesc pe linia întâi și care au declarat că a rămas un sexism persistent printre bărbați.
Viktoria, în vârstă de 30 de ani, un medic militar senior care servește în cadrul Forțelor de Apărare Teritorială din regiunea Harkov, a declarat că discriminarea a fost rareori o problemă pe front, dar era mai frecventă cu cât se îndepărta mai mult de lupte.
„În tranșee, toată lumea este egală”, a spus ea. „Pericolul este peste tot și, pentru a supraviețui, trebuie să ne protejăm unii pe alții”. Cu toate acestea, când a mers să se înroleze în decembrie 2022, ea a spus că a trebuit să îi convingă pe ofițerii de recrutare să o lase să se înroleze, deși servise deja în Donbas în 2015.
„Vedem în fiecare zi cât de eficiente sunt femeile în armată, dar societatea este încă mult în urmă în ceea ce privește atitudinea sa”, a declarat Viktoria, care este una dintre cele patru femei din totalul de 16 medici din batalionul său. Când m-am întors acasă în permisie, un vecin m-a întrebat de ce servesc în armată. I-am spus că ar fi mai mult decât binevenit să mă înlocuiască dacă ar vrea, iar el mi-a răspuns: ”Nu pot, am o familie”. I-am replicat: ”Și eu am, dar îmi servesc în continuare țara”.”
Viktoria are trei copii, în vârstă de 12, 11 și 10 ani. Soțul ei este, de asemenea, luptător.
În ciuda faptului că a servit din 2021 și că înainte a fost corespondent de război pentru Liga, o agenție de știri ucraineană, Ira Șevcenko, în vârstă de 53 de ani, a declarat că atât bărbații, cât și femeile au continuat să o întrebe de ce luptă.
Ea a spus că în batalionul ei, care face parte din brigada 56 care luptă în prezent în regiunea Donețk, bărbații erau adesea „protectori” față de femei și că uneori era dificil să ocupe poziții active de luptă.
Emma, în vârstă de 32 de ani, o lunetistă care servește în cadrul Brigăzii 47 din Donbas, nu a fost de acord, spunând că ar fi nedrept să mobilizeze femei cărora, timp de generații, li s-a spus că sunt mai slabe și că nu sunt făcute pentru luptă.
Războiul a schimbat, desigur, aceste atitudini, a spus ea, iar în ultimele șase luni, pe fondul unei crize din ce în ce mai profunde legate de lipsa soldaților din prima linie, tot mai multe femei au fost acceptate pentru misiuni de luptă. „Acum, într-o mulțime de unități de luptă, oricine este capabil să țină o armă în mână este binevenit”, a spus ea.
The post Ucraina, presată să rezolve criza de recruți prin mobilizarea femeilor appeared first on tvrinfo.ro.