Ultimul Consiliu European înainte de alegerile europarlamentare

Ultimul Consiliu European înainte de alegerile europarlamentare

Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană s-au întâlnit la Bruxelles pentru un Consiliu European extraordinar, ultimul înaintea alegerilor europarlamentare din iunie. Lucrările au început deja.

Summitul se dorește a fi unul cu preponderență economic pentru că se bazează pe raportul fostului premier italian Enrico Letta, raport care a fost cerut de Comisia Europeană în legătură cu competitivitatea economiei europene, care are probleme în comparație cu economia americană.

De aceea trebuie luate măsuri ca economia europeană să pornească și să avem creștere economică, pentru a reuși să ajungem din urmă acest colos economic, a transmis Lucian Pîrvoiu, în direct de la Bruxelles, pentru Telejurnalul de la ora 20.00.

Raportul Letta a fost dat publicității abia în noaptea de marți spre miercuri, liderii europeni nu vor avea timp să intre în detaliile celor 147 de pagini, astfel că se vor discuta și temele la zi, precum conflictul Iran-Israel, dar și situația din Ucraina.

Raportul Letta cere o dată certă pentru intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre, deci din acest punct de vedere este un raport favorabil țării noastre.

Relația cu Turcia, pe agenda Consiliului European

Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri şi joi la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, conform TVRInfo.

Şeful statului va participa, de asemenea, la recepţia găzduită de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, în onoarea şefilor de stat şi de Guvern ai Uniunii Europene.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe agenda reuniunii se află perspectiva unui nou Pact european pentru competitivitate şi relaţia Uniunii Europene cu Turcia. „Subiectul noului Pact european privind competitivitatea va fi dezbătut pe larg şi va include o seamă de aspecte esenţiale pentru viitorul economic al Uniunii, printre care: Piaţa Unică, Uniunea Pieţelor de Capital, politica industrială a Uniunii, energia, economia circulară, aspecte digitale, politici comerciale, aspecte sociale, inovaţie, reducerea poverii administrative, precum şi agricultura”, se precizează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *