Caută
Close this search box.

Zeci de solarii au fost distruse de rafalele puternice. Pagubele se ridică la sute de milioane de lei

Vântul a făcut prăpăd în cel mai mare bazin legumicol din județul Buzău. Zeci de solarii au fost distruse de rafalele puternice, iar pagubele se ridică la sute de milioane de lei. Pentru despăgubiri, legumicultorii pot depune solicitări la primărie, iar de acolo vor fi trimise la Direcția Județeană pentru Agricultură.

În solarul familiei Preda muncă era în toi când s-a pornit vântul. Oamenii plantau răsadurile de fasole și dovlecei. Rafalele au sfâşiat solarul, iar de munca lor s-a ales praful.

Barbu Preda, legumicultor: De 55 de ani pun în grădină, dar nu mi s-a întâplat așa ceva. Era uragan, cred că 100 pe oră, am încercat să repar, nu aveai cum. Zburai cu tot cu folii.

Rahela Preda, legumicultor: Un vânt de care nu am mai văzut așa ceva. Ne lua pe sus. S-au rupt solariile, s-au stricat legumele pe care le am plantat.

Câteva străzi mai departe, o altă familie a văzut cum muncă i se năruie sub forța vântului.

Lucia Cristea, legumicultor: Când a început, ne-a luat din partea asta așa, se sălta, l-a luat, l-a dat peste casă în partea cealaltă. Acolo au sărit țevile. Toată ziua, s-au învelit din februarie, l-a rupt și pe ăsta l-a sfâșiat puternic. Tare a fost. Ăsta aici m-ar costă să-l învelesc din nou vreo 70 de milioane.

În câmp vântul a avut şi mai multă forţă. Vântul extrem de puternic de 100 de km pe ora a creat curenți care a sfâșiat toată folia. Valoarea pagubelor aici se ridică la 20.000 de lei.

Legumele din solarii au fost parţial distruse, iar oamenii nu știu ce mai pot salva din recolta.

Claudiu Breazu, legumicultor: Pagubele depășesc 20.000 de lei. Eu nu mai sper nimic și am obosit. Cred că toți am obosit. 2000 de metri, daună totală. Restul am mai ciupit prin ele. La asta trebuie folia din nou toată pusă. Noroc că n-a distrus și structura. Folia e foarte scumpă.

Legumicultorii afectați pot cere despăgubiri.

Cosmin Florea, director DADR Buzău: Persoanele care au fost afectate trebuie să facă înştiinţări. Se centralizează, se trimit la minister şi mai departe ministerul, dacă sunt pagube mari, însemnate, sigur că se poate lua o decizie.

Bazinul legumicol Glodeanu Sărat este cel mai mare din județul Buzău, iar mulți dintre agricultori au contracte cu lanțurile de hipermarketuri din București.

The post Zeci de solarii au fost distruse de rafalele puternice. Pagubele se ridică la sute de milioane de lei appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri