Caută
Close this search box.

Balenele uriașe ”sei” au reapărut în largul coastelor Patagoniei, după 100 de ani

Balenele gigantice sei (Balaenoptera borealis), care au dispărut din apele din largul coastelor Patagoniei în urmă cu un secol din cauza vânătorii excesive, au început să reapară în aceste ape, fapt care demonstrează modul în care speciile îşi pot reveni dacă sunt luate măsuri adecvate pentru protecţia lor, transmite vineri Reuters.

În anii 1920 şi 1930, vânătorile regulate de balene în zona coastelor argentiniene a dus la declinul acestei populaţii de cetacee. În ultimii 50 de ani, interdicţiile internaţionale privind vânătoarea de balene au ajutat populaţiile de balene sei şi de alte feluri să se refacă.

„Au dispărut pentru că erau vânate, nu au dispărut complet, dar numărul lor a scăzut atât de mult încât nu au mai fost văzute de foarte mult timp”, a explicat Mariano Coscarella, biolog şi cercetător specializat în ecosisteme marine de la institutul argentinian CONICET.

Temperatura în creștere a apei mărilor și oceanelor duce la albirea și moartea recifelor de corali

Recifele de corali din întreaga lume devin albe şi mor. Se întâmplă din cauza temperaturii mari a apei mărilor şi oceanelor. Speciliştii atrag atenția că încălzirea globală are efecte devastataoare pentru vieţuitoarele marine. Potrivit Administrației Naționale pentru Oceane, căldura a declanşat al patrulea eveniment global de albire în masă a coralilor.

Coscarella a adăugat că a fost nevoie de câteva decenii pentru ca populaţia de balene sei să se refacă suficient pentru ca aceste balene să fie din nou văzute.

„În acest caz, a fost nevoie de peste 80 de ani. Ele se reproduc la fiecare 2 sau 3 ani şi astfel a fost nevoie de aproape 100 de ani ca populaţia de balene să fie suficient de numeroasă încât oamenii să-şi dea seama că sunt încă acolo”, a mai precizat Coscarella.

Căluțul care a rămas blocat pe acoperișul unei hale în mijlocul apelor, în orașul brazilian Canoas, a fost salvat

Căluțul care a rămas blocat pe acoperișul unei hale înconjurate de ape, în orașul Canoas din sudul Braziliei, a fost salvat în urma unei operațiuni extrem de delicate.

O echipă de biologi marini din care face parte şi Mariano Coscarella a ataşat emiţătoare de câteva balene sei pentru a le descoperi rutele de migraţie în cadrul proiectului Pristine Seas, desfăşurat de National Geographic. Cercetătorii au înregistrat imagini cu aceste balene din bărci, cu ajutorul dronelor şi din mediul subacvatic.

„Putem considera că acesta este un succes al acţiunilor de conservare a speciilor la nivel global”, a mai subliniat Coscarella. 

The post Balenele uriașe ”sei” au reapărut în largul coastelor Patagoniei, după 100 de ani appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri