Caută
Close this search box.

Bani în plus, fără contract. Sute de persoane s-au înscris

Bani în plus, fără contract. Sute de persoane s-au înscris

Sute de români s-au înscris pe platforma Ministerului Muncii, recent deschisă pentru plata activităţilor casnice. Cei mai mulţi se oferă să meargă la cumpărături şi cer pentru asta 30, 40 sau 50 de lei pe oră.

Alţii vor să facă menaj, iar asta costă 60 de lei pe oră. Cine e interesat să devină prestator casnic trebuie să aibă peste 16 ani și nu contează dacă este angajat, student ori pensionar.

La mai bine de două săptămâni de când a devenit funcţională, câteva sute de persoane s-au înscris în platforma tichete.anofm.ro, platforma de evidenţă a activităţilor casnice. Cei mai mulţi sunt beneficiari, aproape 600. Prestatori casnici, adică oameni dispuşi să ajute în gospodărie în schimbul unei sume de bani, sunt peste 500.

Roxana Seidăcariu, prestator casnic: Eu m-am înscris acum o lună şi pot oferi servicii de aranjare a mesei, de cumpărături. Încă nu am primit ofertă. Pentru aranjarea mesei am cerut 30 de lei. Pentru cumpărături am pus 30 de lei pe oră, în cazul în care e aglomerat la magazin şi stau mai mult.

Pentru a avea acces în platformă este nevoie de cont. Acolo apar toate cererile şi ofertele de servicii, dar şi preţul perceput pentru fiecare oră de muncă.

Alexandru, prestator casnic: Eu deţin o maşînă şi aş putea să fac cumpărături + 49.00 de alimente sau cât întră într-o maşînă normală, mobilier împachetat, micuţ, cât întră într-un portbagaj sau orice fel de cumpărături. Care e preţul pe care l-aţi solicitat pentru o rundă de cumpărături? Preţul este trecut pe platformă pe oră şi eu am solicitat 45 de lei pe oră.

Până acum, majoritatea se oferă să meargă la cumpărături, să gătească, să igienizeze locuinţe şi să plimbe animale de companie. Din Bucureşti, Ploieşti şi Craiova sunt cei mai mulţi cei care vor să ajute la treburile casnice, ca să facă un ban în plus, conform TVRInfo.

Presatorii pot fi plătiţi cu tichete în format fizic sau electronic. Cele pe hârtie pot fi ulterior schimbate în bani, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Corina Scarlat, purtător de cuvânt, ANOFM: La un tichet de 15 lei se aplică nişte taxe, un impozit şi o contribuţie pentru asigurările de pensie, dar se aplică, atenţie, doar la jumătate din valoarea tichetului, doar la 50% din valoarea tichetului astfel că ceea ce se opreşte din 15 lei, este aproape de 3 lei. Este un mare câştig al celor care sunt plătiţi cu astfel de tichete. La preschimbarea unui număr de 85 de tichete lunar, beneficiază de asigurare de sănătate şi asigurare de pensie.

Preschimbarea a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice înseamnă 1.275 de lei/lună. Platforma tichete.anofm.ro este funcţională din 23 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri