Caută
Close this search box.

BattleLab Robotica. Concurs de sumo cu roboți la Cluj-Napoca

Bătălia roboţilor, nu este scenariul unui film SF, ci modul în care s-a desfăşurat un concurs internaţional de robotică găzduit la Cluj. „BattleLab Robotica” este de fapt o competiţie de sumo între roboţi creaţi de studenţi, în care scopul este aruncarea adversarului de pe suprafaţa de joc într-un interval de timp de doar câteva secunde.

Circuite, condensatori și microcipuri au prins viață în mâinile pricepute ale studenților la concursul BattleLab Robotica, organizat la Cluj-Napoca.

Roboții creați de la zero sunt programați să își elimine în cel mai scurt timp adversarul din ring.

Trebuie să aibă viteza, codul trebuie să fie bun, componentele bune, motoarele neapărat că altceva nu prea ai ce face și lama e importantă, a spus un concurent.

Un astfel de robot are în spate ani de muncă, dar și costuri destul de ridicate.

Al nostru cred că e undeva la 1000 -1500 euro costă, prima oară când venim putea să fie mai cost effective, a spus un alt concurent.

Competiția ajunsă la a XII-a ediție a reunit participanți din întreaga țară, dar și din străinătate.

Bianca Diniș, coordonatoarea proiectului, UTCN: Suntem la XII- a ediție, din an în an avem mai mulți robiți și mai multe echipe. Avem 35 de echipe internaționale, dar și de la noi.

CITEȘTE ȘI: România, campioană mondială la robotică, la concursul din Texas

Roboții sunt autonomi, iar controlul este deținut de un soft computerizat, nu de om. Pentru studenți concursul este o provocare, dar și un mod de a folosi cunoștințele acumulate de mecatronică sau electronică.

Conf. dr. ing. Septimiu Crișan: Noi combinăm ce facem la clasă cu partea practică, roboții sunt doar o scuză ca să îi învățam să facă partea electrică, mecanică, de programare, în plus e și munca de echipă.

Conceptul de concurs de sumo între roboti a apărut la sfârșitul anilor ’80 în Japonia, ca o încercare de a combina tradiția cu tehnologia.

Fenomenul BattleLab Robotica este rezultatul colaborării dintre Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice și organizația studențească BEST Cluj- Napoca, care şi-au unit forțele pentru a crea un eveniment unic în Cluj-Napoca.

The post BattleLab Robotica. Concurs de sumo cu roboți la Cluj-Napoca appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri