Caută
Close this search box.

Benzina a ajuns să fie mai scumpă decât motorina, pentru prima dată după aproape un an

Cererea mare de carburanți pentru călătoriile din minivacanţa de Paşti a ţinut preţul sus. Astfel, un plin de benzină costă cu aproape 7 lei mai mult față de acum o lună.

Diferența între prețul benzinei și cel al motorinei e de câțiva bani.

Alex Costache, reporter TVR: Spre exemplu, la stația unde ne aflăm noi, prețul benzinei standard este de 7,39 lei, iar al motorinei standard de 7,32 de lei.

Potrivit unor statistici, în ultimele 2 luni prețul benzinei a crescut cu două procente. Asta înseamnă că, la un plin de 50 de litri, plătim cu 6-7 lei mai mult. În schimb, în această perioadă, motorina s-a ieftinit cu 2 procente, adică plătim mai puțin cu peste 7 lei la un plin.

Potrivit analiștilor, sunt mai multe cauze care au dus la majorările de prețuri la benzină și ieftinirile la motorină.

Ileana Sorina Bălțatu, dir. gen. adj. companie petrolieră: Benzina începe să se ceară mai mult. Crește nevoia oamenilor de a se deplasa. A început deja cu perioada 1 Mai – sărbătorile Pascale, au început concediile.

Adrian Negrescu, analist economic: Costurile de producție pentru benzină sunt, în prezent, mai mari față de cele pentru motorină. Un alt motiv este legat de scăderea cererii pentru motorină în ultimii ani, în condițiile în care vânzările de mașini cu motoare Diesel au scăzut și vor continua să scadă semnificativ în viitor.

Potrivit analiștilor pieței, există însă și vești bune. Barilul de petrol se ieftinește. E cu aproape 10 dolari mai jos ca acum 2-3 luni, iar stocurile de petrol la nivel mondial depășesc cererea. Ceea ce înseamnă că prețurile la carburanți n-ar mai avea motive să crească.

The post Benzina a ajuns să fie mai scumpă decât motorina, pentru prima dată după aproape un an appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri