Caută
Close this search box.

Cât și cum să mâncăm de sărbători. Recomandările nutriționiștilor pentru masa de Paște

E bine că masa de Paște să fie plină cu de toate, dar aveți grijă cât puneți în farfurie. Problemele digestive se pot transformă în complicații, dacă nu știți când să vă opriţi. Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm câte puțin din toate, dacă vrem să petrecem sărbătorile în linişte, alături de familie. 

Drobul, mielul, ouăle, pască și cozonacii sunt preparate nelipsite de pe mesele de Paște. Toate conțin proteină animală de care corpul nostru a fost lipsit în timpul celor 40 de zile de post. Așa că în zi de sărbătoare tentația e mare.

Nutriționiștii ne recomandă să le reintroducem treptat în alimentație și cu măsură. Porțiile ar trebui să fie mici, pentru ca digestia să fie ușoară. Iar de pe masă nu trebuie să lipsească legumele.

Stațiunile montane sunt pline cu turiști. Gazdele au pregătit bucate alese

Proprietarii de hoteluri și pensiuni au camerele pline cu turiști, pe care i-au așteptat cu bucate alese, dar și cu o mulțime de surprize. Atât adulții, cât și copiii vor avea parte de diverse activități ca să se bucure de un sejur relaxant.

Oana Ciuhureanu, medic nutriţionist: Carnea de miel trebuie undeva la 200 de grame împărțită la mese diferite, de exemplu 100 de grame la prânz iar 100 de grame la cină. Chiar recomand să începem masă întâi cu salată iar apoi să continuăm cu friptură. La ouă umplute m-aș limita la 2-3 ouă, iar la cele fierte undeva la 3 ouă pe zi. Drobul ar trebui să fie limitat undeva la 2 felii

Cu măsură e bine să fie și porția de dulce: nu mai mult de 2 felii de cozonac și pască lângă care e bine să adăugăm kefir sau iaurt grecesc. Ordinea în care mâncăm preparatele de sărbătoare este și ea importantă.

Oana Ciuhureanu, medic nutriţionist: Mâncăm de dimineață cozonacul, la prânz salată cu friptură, iar la cină putem să venim cu drobul cu salată sau cu murături, ca să venim și cu cantitatea de probiotice

De asemenea, putem adapta anumite reţete tradiţionale.

Minunea Luminii Învierii, în Biserica Sfântului Mormânt. Lumina Sfântă s-a aprins și anul acesta la Ierusalim

În fiecare an, în Sâmbăta Mare a Paştelui ortodox, la Mormântul Sfânt apare, de nicăieri şi fără nicio explicaţie exterioară, Lumina Învierii. E cea mai veche minune a creştinătăţii de după Înviere, atestată anual, iar primul care ar fi văzut Lumina Sfântă sau Focul Sfânt a fost chiar Apostolul Petru, în anul 34. Din anul 1106 avem prima descriere în detaliu a acestui miracol, făcută de călugărul rus Daniil.

Alexandra Vlad, nutriţionist dietetician: În special această pască cu brânză de vaci care se prepară, aș alege să reduc consumul de zahăr. Înjumătățim cantitatea de zahăr cu un alt îndulcitor, pe bază de ștevie și eritritor. Putem să adăugăm mai multe stafide, pentru a reduce consumul de zahăr folosit.

Nu întreceți măsura nici cu alcoolul. Sunt recomandate cel mult 3 pahare de vin pe zi, de preferat sec. Însă nu uitați că pentru a vă hidrata trebuie să beți apă. În plus, fiecare masă de sărbători e indicat să fie însoțită de un ceai pentru digestie și o plimbare de cel puțin 30 de minute după.

The post Cât și cum să mâncăm de sărbători. Recomandările nutriționiștilor pentru masa de Paște appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri