Caută
Close this search box.

Expunerea prelungită la soare poate afecta atât pielea, cât și ochii. Medicii îi îndeamnă pe oameni să folosească ochelari şi creme de protecţie solară

Vara îi scoate pe oameni din case pentru plimbări în parcuri, jocuri sportive, drumeții la munte sau relaxare pe plajă. Toate activităţi necesare, dar care presupun expunerea prelungită la soare. Adică, riscul de a suferi daune ale pielii şi ochilor, dacă nu sunt protejaţi. În pragul sezonului estival, medicii trag din nou un semnal de alarmă pentru a-i convinge pe oameni să folosească ochelari de soare şi creme de protecţie solară.

Mai sunt doar câteva zile până la începerea verii, iar meteorologii spun că acest lucru se va simţi în aer. După câteva zile cu instabilitate atmosferică, temperaturile vor depăşi 25 de grade în mai multe zone ale țării. Iar weekendul viitor vor fi chiar peste 30 de grade.

Alina Șerban, meteorolog: Luni, marți, miercuri, în partea de sud est și de centru vom avea temperaturi maxime de cel mult 23, 24 de grade. În regiunile vestice – 27, 28 de grade. Vremea se va încălzi treptat, astfel încât în weekend putem vorbi chiar de o vreme călduroasă. Acest lucru însemnând temperaturi maxime ce vor depăși 30 de grade Celsius.

Vara vine cu plăcerile vacanţei şi cu mai mult timp petrecut în aer liber. Dar specialiștii avertizează că razele soarelui sunt tot mai puternice de la un an la altul iar, expunerea îndelungată poate afecta atât pielea, cât și ochii.

Mihaela Leventer, medic dermatolog: În sezonul de vară, adesea, ne confruntăm cu urticaria solară, cu arsurile grave accidentale. Au stat la prânz sau au adomit pe plajă, iar pe termen lung grija cea mai mare este cancerul de piele.

Andrei Filip, medic dermatolog: Vorbim despre arsuri solare și mă refer la suprafața ochiului, putem să avem arsuri ale conjunctivei, partea albă, ale corneei. După care putem să avem afecțiuni în interiorul ochiului. Se spune că razele UV generează apariția sau favorizarea cataractei.

Una dintre măsurile pe care le putem lua pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete este purtarea ochelarilor de soare, însă aceștia ar trebui să fie cumpărați din locuri autorizate, iar lentilele trebuie să fie calitative, să ofere o imagine clară.

Mulţi români ignoră însă pericolele pe care expunerea la soare le poate aduce.

Ochelarii de soare vă protejează și de vânt, de praf sau de alte particule care vă pot intra în ochi și chiar vă pot provoca microtraumatisme.

Secetă în nordul și estul ţării. Fermierii cară zilnic apă cu cisternele, pentru ca animalele să nu moară de sete

Ploile din ultimele săptămâni nu au reuşit să refacă rezerva de apă din pământ în nordul și estul ţării.

The post Expunerea prelungită la soare poate afecta atât pielea, cât și ochii. Medicii îi îndeamnă pe oameni să folosească ochelari şi creme de protecţie solară appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri