Caută
Close this search box.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului cere Rusiei să înceteze imediat atacurile asupra jurnaliştilor independenți

Rusia trebuie „să înceteze imediat” atacurile asupra jurnaliştilor independenţi, a cerut marţi Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, într-un comunicat, informează AFP.

Intensificarea represaliilor împotriva muncii unor jurnalişti independenţi trebuie să înceteze imediat, iar dreptul de a informa – un element-cheie al dreptului la libertatea de exprimare – trebuie să fie respectat„, a scris Volker Türk.

Atacurile continue împotriva libertăţii de exprimare şi criminalizarea jurnalismului independent în Rusia sunt foarte îngrijorătoare„, a subliniat Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Volker Türk a cerut autorităţilor ruse „să abandoneze imediat acuzaţiile împotriva jurnaliştilor deţinuţi doar pentru că şi-au exercitat munca şi să-i elibereze”.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului, „cel puţin 30 de jurnalişti sunt în prezent deţinuţi în Rusia pentru diverse acuzaţii penale”. „Dintre cei 30 de jurnalişti privaţi de libertate, 12 ispăşesc pedepse cu închisoarea cuprinse între cinci ani şi jumătate şi 22 ani de închisoare”, subliniază Înaltul Comisariat.

Din martie, cel puţin şapte jurnalişti au făcut obiectul unor acuzaţii administrative sau penale, în special pentru că au criticat acţiunile Rusiei în Ucraina sau pentru presupusele lor legături cu defunctul opozant Aleksei Navalnîi şi Fundaţia sa anticorupţie (FBK), calificată drept ‘extremistă‘” în 2021, adaugă serviciile lui Volker Türk.

Acest comunicat a fost dat publicităţii în aceeaşi zi în care Vladimir Putin a fost învestit ca preşedinte pentru un al cincilea mandat la conducerea Rusiei, unde se bucură de o putere necontestată în faţa unei opoziţii decimate, în plină ofensivă a trupelor ruse pe frontul ucrainean.

Citește și: Vladimir Putin a început al cincilea mandat la Kremlin. „Rusia este deschisă la dezvoltarea relațiilor cu Occidentul în condiții de egalitate”

La aproape două luni după o realegere prezentată drept triumfală de Kremlin, în absenţa unei candidaturi disidente, preşedintele rus, în vârstă de 71 de ani şi aflat la putere de aproape un sfert de secol, va rămâne la conducere până cel puţin în 2030.

Autorităţile ruse par că „încearcă să-şi întărească şi mai mult controlul” asupra modului în care sunt relatate informaţiile, atât asupra problemelor interne, cât şi asupra războiului din Ucraina.

În consecinţă, cetăţenii ruşi au un acces din ce în ce mai restrâns la informaţii şi la puncte de vedere care nu sunt ale statului, ceea ce le perturbă capacitatea de a beneficia de diverse surse şi de a lua decizii pe deplin informate asupra unor probleme de interes public vital„, a subliniat Volker Türk.

De asemenea, el s-a declarat preocupat şi de recurgerea frecventă la un amplu ansamblu de texte legislative menite să „contracareze terorismul şi extremismul” şi le cere autorităţilor să îl readucă în conformitate cu drepturile omului.

Jurnaliştii ar trebui să poată munci într-un mediu sigur, fără teamă de represalii – conform obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în materie de drepturi ale omului„, a amintit Volker Türk. Preluare Agerpres

Citește și: Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, premiul Pulitzer pentru articolele scrise în penitenciar

The post Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului cere Rusiei să înceteze imediat atacurile asupra jurnaliştilor independenți appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri