Caută
Close this search box.

Josep Borrell s-a întâlnit cu noul premier palestinian, Mohammad Mustafa, şi cere din nou un armistiţiu în Gaza

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a întâlnit duminică la Bruxelles cu Mohammad Mustafa, numit recent prim-ministru al Autorităţii Palestiniene din Cisiordania, transmite dpa.

La sediul Comisiei Europene, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a declarat cu această ocazie că „trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ajunge la o încetare imediată a ostilităţilor, pentru a obţine o eliberare imediată a tuturor ostaticilor, pentru a atenua catastrofa umanitară care are loc în Gaza”, potrivit Agerpres.

Alături de Borrell, la întâlnirea cu Mustafa s-a aflat şi ministrul de Externe al Norvegiei, Espen Barth Eide.

Cei trei oficiali au discutat cu donatori pentru Autoritatea Palestiniană despre noul guvern din Cisiordania.

În celălalt teritoriu palestinian, Fâşia Gaza, gruparea islamistă Hamas a preluat controlul în 2007, după ce alegerile din 206 au dus la un conflict între Hamas şi Fatah, formaţiune care a păstrat doar conducerea Autorităţii Palestiniene din Cisiordania. Preşedintele Autorităţii şi al Fatah, Mahmoud Abbas, l-a numit premier pe Mustafa în martie anul acesta.

Economistul Mohammad Mustafa, noul prim-ministru palestinian

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a numit pe economistul Mohammad Mustafa în funcţia de premier, în urma demisiei la 26 februarie a guvernului anterior, a anunţat joi agenţia de presă oficială Wafa, relatează AFP.

Şeful guvernului palestinian a afirmat într-o conferinţă de presă la Bruxelles că Israelul reţine ajutoarele, în timp ce conducerea palestiniană „a făcut toate eforturile pentru a menţine pacea şi liniştea în Cisiordania, în ciuda tuturor problemelor”. El a apreciat că întâlnirea cu Borrell este „o ocazie pentru Israel de a reconsidera” şi de a permite transferul de fonduri către Autoritatea Palestiniană.

Borrell a declarat că trebuie anchetate afirmaţiile conform cărora Israelul comite un „genocid”. El a comentat decizia de vineri a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), care a ordonat Israelului să înceteze ofensiva asupra oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza: „acest verdict important (…) ordonă totodată Israelului să asigure accesul oricărui mandat al Naţiunilor Unite care anchetează afirmaţiile privind un genocid”.

Diplomatul european a subliniat că se referă doar la „afirmaţii”, însă acestea trebuie anchetate conform deciziei CIJ.

Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene, a anunţat miercuri că va recunoaşte statul palestinian. UE nu poate face acelaşi lucru decât dacă toate cele 27 de state membre iau mai întâi o poziţie similară.

Hamas a lansat un atac cu rachete care a vizat centrul Israelului. Sirenele au sunat la Tel Aviv

Pentru prima oară în ultimele luni, sirenele au sunat pe aproape tot teritoriul Israelului. Hamas a lansat un atac major cu rachete, interceptate în marea lor majoritate de sistemul defensiv Iron Dome. Într-un mesaj pe canalul lor de Telegram, teroriștii spun că acesta este răspunsul Hamas la masacrul sionist asupra civililor. Luni, la Cairo erau anunțate noi negocieri privind un eventual armistițiu, în schimbul eliberării ostaticilor.

The post Josep Borrell s-a întâlnit cu noul premier palestinian, Mohammad Mustafa, şi cere din nou un armistiţiu în Gaza appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri