Caută
Close this search box.

La Slănic Prahova se lucrează la umplerea craterului. Prefectul de Prahova: Primele semne de stabilizare ar trebui să le avem în cursul zilei de vineri

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, estimează că în cursul zilei de vineri ar putea fi umplut în totalitate craterul format în urma prăbuşirii unei străzi din oraşul prahovean Slănic, ceea ce ar duce la o stabilizare a zonei.

Vineri au început lucrările de umplere a craterului din Slănic Prahova și de stabilizare a zonei, după ce groapa s-a mărit și mai mult în cursul zilei de joi.

Alte 16 persoane au fost evacuate, în afara celor 42 de la început. În acest timp, oamenii se pot întoarce oricând în apartamentele lor pentru a-și lua bunuri sau pentru a-și verifica locuința, dar nu mai au utilități în apartamentele lor, le-au fost asigurate alte spații și solicitarea noastră este să nu rămână permanent aici, a declarat prefectul de Prahova, Emil Drăgănescu.

Întrebat ce se întâmplă cu cei care au refuzat să-și părăsească locuințele, prefectul Emil Drăgănescu a răspuns: Cei care refuză să plece și-au asumat asta pe bază de semnătură. Totuși, o așa colaborare și o așa decență ca la oamenii aceștia eu nu am văzut până acum și le mulșțumesc încă o dată.

Emil Drăgănescu, prefectul de Prahova: Nu suntem absurzi. Această dinamică este în desfășurare și, pentru siguranța lor, până în momentul în care avem o expertiză, nu le recomandăm să se întoarcă.

Întrebat dacă perioada de evacuare ar putea să dureze mai mult de o lună, prefectul de Prahova a răspuns că nu se știe, se așteatpă rapoartele experților.

Întrebat de jurnalişti dacă vineri va fi umplută groapa în totalitate, prefectul a răspuns: „Noi sperăm să da, dar mă abţin să dau un astfel de prognostic întrucât constructorul este cel care va face lucrarea. (…) Astăzi (vineri – n.r.) suntem în situaţia în care se lucrează, iar orizontul de timp de arată o mobilizare foarte, foarte bună. Cred că primele semne de stabilizare ar trebui să le avem în cursul zilei de astăzi. Întreaga soluţie este una provizorie, este o soluţie de stabilizare şi umplere a craterului, iar, în paralel, se vor continua investigaţiile şi măsurătorilor care ne vor arăta maniera în care următoarea lucrare, care va avea un proiect tehnic şi o execuţie tehnică de durată, va evolua”.

Cu privire la momentul în care se vor putea întoarce în locuinţe persoanele evacuate, el a spus că se aşteaptă finalizarea unei expertize.

„Pe lângă hotărârea de a interveni de urgenţă, (…) am dat şi una prin care am solicitat autorităţii locale ca astăzi să contracteze un expert Clasa A1, care să înceapă celelalte verificări pentru structura de rezistenţă a blocului. Într-adevăr, până acum au fost făcute măsurători care să indice dacă avem o tasare locală sau una generală, iar expertul ne va comunica dacă există cel mai mic grad de afectare a clădirilor. După finalizarea acestei expertize putem vorbi despre modul şi timpul în care putem aduce oamenii înapoi. (…) Sunt convins că această expertiză va începe astăzi”, a precizat oficialul.

Emil Drăgănescu a adăugat că, în momentul de faţă, nu există niciun indiciu de extindere a surpării.

„Măsurătorile de până acum arată o zonă cu un specific aparte situată pe un filon de sare, şi asta ştiam cu toţii, arată o tasare generalizată în zona respectivă, dar şi asta o ştiam cu toţii, pentru că asta este caracteristica zonei şi nu este neapărat un lucru nenatural, este un lucru natural ca astfel de terenuri să sufere o tasare generală, care este de sute de ani, de mii de ani în zona respectivă şi va fi şi de aici înainte. Important ca această tasare să nu fie locală, pentru că în momentul în care apare la colţul unei clădiri sau cum a apărut în zona aceea poate să aducă şi prejudicii ale bunuri şi ale persoanelor. Deocamdată nu ne arată o situaţie cu multiple tasări locale, dar, tocmai pentru a şti acest lucru, primăria a comandat studiile aferente. Nu, tocmai pentru a exclude acest risc, noi am luat decizia să se facă această lucrare de urgenţă. În momentul în care groapa se va umple, măsurătorile vor continua. În momentul de faţă nu există niciun indiciu concret că ar trebui să lărgim perimetrul de siguranţă”, a explicat Drăgănescu.

El a anunţat şi că s-a hotărât, la nivelul Instituţiei Prefectului, să fie propusă o hotărâre de Guvern pentru ajutorarea oamenii afectaţi de surpare.

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbuşit, săptămâna trecută, pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi, adâncimea craterului având circa doi metri, astfel că autorităţile au decis evacuarea localnicilor din zonă. Peste 40 de persoane au fost evacuate.

The post La Slănic Prahova se lucrează la umplerea craterului. Prefectul de Prahova: Primele semne de stabilizare ar trebui să le avem în cursul zilei de vineri appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri