Caută
Close this search box.

Prețul gazelor scade și pe facturile consumatorilor finali. Furnizorii aplică tarife sub cele plafonate

Furnizorii de gaze naturale au început să scadă prețurile pentru consumatorii casnici. Deja, pe facturile din luna aprilie ale celui mai mare furnizor din țară apare un tarif sub cel plafonat de guvern. Reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie susţin că şi alte companii au scăzut prețurile. Doar că în ofertele pentru un contract nou, prea puțini furnizori aplică tarife mai mici. Dintre cele 29 de companii din Capitală, de exemplu, doar 2 au coborât sub plafonul impus de Guvern.

De la 1 aprilie, guvernul a stabilit că prețul de achiziție al gazelor naturale să scadă de la 150 de lei/MWh la 120 de lei/MWh. Dar Reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie susțin că aproape toate companiile au facturat, începând cu luna aprilie, cu mult sub prețul plafonat pentru consumatori, de Executiv, de 0,31 de lei/kWh.

Laurențiu Urluescu, președinte asociația furnizorilor: Din câte știu eu, 99 % au facturat sub plafon. Anul trecut, când am făcut un sondaj, era undeva la 0,26-0,28 pe kw/h, în timp ce plafonul era 0,31. Acum, după aprilie, ne așteptăm la o scădere și mai mare. Ce am auzit prima dată, ar fi 0,23, dar eu cred că undeva maxim 0,25 o să fie.

Situația însă nu arată la fel și pentru consumatorii care doresc să încheie un nou contract cu un furnizor de gaze naturale.

Dacă discutăm pentru București, studiu de caz: am găsit 29 de oferte valabile, doar două au tarife mai mici decât prețul plafonat de 31 de bani.

Silvia Vlăsceanu, expert în energie: Pentru că nu e o concurență reală astfel încât să vină cu servicii diversificate, să achiziționeze energie din diverse locuri, să fie un portofoliu avantajos câtă vreme există această plafonare.

Și în facturile pentru energie electrică ar urmă să apară modificări pentru consumatorii casnici.

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: Prețul la consumatorul final va scădea cu , probabil, 10%. Românii care au un consum mai mare de 3300 kw ora categoric vor vedea scăderi, pentru că prețurile din piață au scăzut sub plafonul de 1,3 kwh. Românii care au un consum mic și sunt la plafonul de 0,68, acest plafon este încă sub prețul pieteri și e greu să vadă o modificare a facturilor.

Reprezentanții furnizorilor de energie spun că situația este incertă pentru anul viitor: dacă plafonarea prețurilor nu va fi prelungită la finalul acetui an, este posibil că tarifele să crească din nou.

The post Prețul gazelor scade și pe facturile consumatorilor finali. Furnizorii aplică tarife sub cele plafonate appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri