Caută
Close this search box.

Primăria Capitalei, acţionată în instanţă pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR

Asociaţia Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan acţionează în instanţă Primăria Capitalei pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR.

„Asociaţia Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod abuziv în mai 2005, în timpul mandatului lui Adriean Videanu. În documentaţia depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti, Asociaţia GIC IOR-Titan solicită instanţei să constate nulitatea absolută a dispoziţiilor emise de Primăria Municipiului Bucureşti prin care terenul a fost retrocedat Mariei Cocoru, deoarece terenul se afla în proprietate publică şi nu în proprietatea privată a Primăriei. Maria Cocoru a fost acţionată la rândul ei în judecată prin acelaşi demers”, se precizează într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Conform comunicatului, acţiunea juridică reprezintă o nouă etapă a „luptei” duse de locuitorii Cartierului Titan şi din împrejurimi pentru recuperarea acestei zone a Parcului IOR, care în ultimii doi ani „a fost afectată grav prin tăieri ilegale de arbori şi numeroase” incendii de vegetaţie. Mii de locuitori ai zonei au protestat în repetate rânduri şi sub diverse forme împotriva distrugerilor, cerând anularea deciziei de retrocedare.

„Acţiunea invocă prevederile art. 50 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum şi prevederile art. 192 – 194 din Codul de procedură civilă. Concret, GIC IOR-Titan argumentează că, după 1968, în toată zona – inclusiv pe parcelele retrocedate – a fost amenajat parc, deci terenul avea statut de proprietate publică. Astfel, dispoziţiile de retrocedare din 18.05.2005 nu au respectat condiţiile legale în vigoare, terenul neaflându-se în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti”, se mai explică în comunicat.

Grupul de iniţiativă civică informează că s-a constituit ca asociaţie neguvernamentală non-profit pentru a reprezenta în instanţă comunitatea locală, pentru a monitoriza în continuare şi a sesiza autorităţile cu privire la distrugerea spaţiilor verzi şi a naturii urbane.

„Asociaţia Grupul de Iniţiativă Civică IOR-Titan este o expresie a comunităţii, a miilor de oameni care preţuiesc şi au multe amintiri nepreţuite din parcul nostru drag. În ultimii aproape 60 de ani, multe generaţii de copii, tineri, părinţi şi bunici s-au bucurat de aleile parcului, de răcoarea lacului şi de zonele de verdeaţă, inclusiv din cele aproape 12 hectare din zona adiacentă staţiei de metrou Titan, zonă verde care a fost distrusă sistematic în ultimii ani, după retrocedarea abuzivă din 2005. Demersurile noastre au fost şi rămân cu caracter civic, participativ, nepartinic şi non-profit, în beneficiul Parcului IOR, pentru protecţia proprietăţii publice şi a mediului, a naturii din oraşul în care trăim”, a declarat preşedintele asociaţiei, Cristian Şoimaru.

Conform organizaţiei, acţiunile civice pentru reîntregirea Parcului IOR au început din 2013, când mii de localnici au semnat o petiţie prin care solicitau autorităţilor identificarea metodelor legale şi morale prin care zona retrocedată să fie reintrodusă în parc. Totodată, cetăţenii au participat la şedinţele Consiliului local, cerând acţiuni concrete în acest sens.

„În februarie 2023, după ce noii proprietari au îngrădit zona şi au început să otrăvească arborii, a luat naştere un nou nucleu civic – GIC IOR-Titan – care a mobilizat peste 1.500 de locuitori ai cartierului la cel mai mare protest din România pentru salvarea unui parc. Cu ajutorul Greenpeace România, grupul a iniţiat o petiţie online care a fost semnată de peste 21.000 de concetăţeni. Voluntarii grupurilor de acţiune civică au trimis sesizări la toate instituţiile de protecţie a mediului, de apărare a legii şi a ordinii publice, au organizat activităţi recreative, culturale, artistice şi sportive în mai multe zone ale Parcului IOR pentru a sublinia utilitatea şi nevoia protecţiei integrale a parcului”, au transmis reprezentanţii asociaţiei.

The post Primăria Capitalei, acţionată în instanţă pentru recuperarea zonei retrocedate din Parcul IOR appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri