Caută
Close this search box.

Rusia pregătește acte violente de sabotaj în Europa

Serviciile europene de informații și-au avertizat guvernele că Rusia plănuiește acte violente de sabotaj pe tot continentul, pe măsură ce se dedică unui curs de conflict permanent cu Occidentul, relatează Financial Times.

Rusia a început deja să pregătească mai activ explozii clandestine, incendii și pagube la nivelul infrastructurii pe continentul european, în mod direct sau prin interpuși, cu aparent puțină îngrijorare în ceea ce privește cauzarea de morți civile, sunt de părere oficialii din zona de intelligence.

Agenții Kremlinului au un istoric îndelungat când vine vorba despre astfel de operații și au lansat sporadic atacuri în Europa în ultimii ani, dar apar tot mai multe probe care arată un efort mai concertat și mai agresiv, conform analizelor realizate în trei state ale UE.

Oficialii din zona de intelligence devin din ce în ce mai vocali cu privire la amenințare, într-un efort de a promova vigilența.

„Evaluăm riscul de acte de sabotaj controlate de stat ca fiind semnificativ sporit”, a declarat Thomas Haldenwang, șeful Oficiului Federal pentru Protecția Constituției, serviciul german de contraspionaj. Rusia pare acum să se simtă mai confortabilă în a efectua operații pe teritoriul european cu „un potențial ridicat de daune”, a avertizat oficialul german, luna trecută, în cadrul unei conferințe de securitate pe care a găzduit-o instituția sa.

La doar câteva zile de la aceste declarații, autoritățile germane au arestat doi ruși care ar fi complotat să atace locații militare și logistice din Germania.

În Regatul Unit, în aprilie, doi bărbați ar fi provocat un incendiu într-un depozit în care se aflau ajutoare pentru Ucraina. Procurorii englezi i-au acuzat că lucrează pentru guvernul Rusiei.

În Suedia, serviciile de securitate investighează o serie de deraieri feroviare despre care suspectează că ar fi de fapt acte de sabotaj de stat.

Rusia a încercat să distrugă sistemele de semnalizare de pe căile feroviare cehe, declarat ministrul de transport al Cehiei pentru FT luna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri