Rusia încinge spiritele în zona Balticii. Moscova vrea retrasarea liniilor de demarcație maritimă în Marea Baltică și își asumă, chiar, o acțiune unilaterală. Rusia consideră că actuala situație nu mai corespunde realității. Statele NATO din regiune susțin, însă, că există riscul ca echilibrul strategic din zonă să se deterioreze.
Totul a pornit de la un document postat de Ministerul rus al Apărării pe un portal oficial al guvernului. Conținutul acestuia a produs confuzie și îngrijorare în rândul unor membri NATO: Finlanda, Suedia, Lituania și Estonia.
Ministerul Apărării a mai precizat că în 1985 au fost folosite hărți vechi care nu mai corespund coordonatelor cartografice moderne. În urma scandalului iscat documentul a fost retras de pe portal.
Ministerul de Externe de la Moscova a venit cu propria explicație.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus: Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a explicat de ce trebuie revizuite liniile de bază ale frontierelor maritime în Marea Baltică care au fost stabilite în 1985 deoarece, în timp şi prin forţa naturii, zonele de coastă şi insulele s-au modificat.
Maria Zaharova a subliniat că liniile trasate atunci au fost stabilite pe baza măsurătorilor efectuate la mijlocul secolului trecut și nu se refereau numai la delimitarea frontierei cu Finlanda, ci și cu republicile sovietice Lituania și Estonia.
Dincolo de aceste explicații la prima vedere logice s-a mai născut un scenariu: Rusia ar dori să obțină insula sau părți din insula Gotland care aparține Suediei. Comandanul șef al forțelor armate suedeze a avertizat că Vladimir Putin a pus ochii pe insulă. Dacă Moscova va reuși, echilibrul strategic în Marea Baltică se va modifica.
Elina Valtonen, ministrul de Externe al Finlandei: Nu avem nicio informaţie oficială despre intenţiile Rusiei. În acest moment nu vedem nicio provocare, dar este prevăzut în legea noastră că din când în când, să zicem la 30 de ani, frontierele maritime vor fi evaluate şi, dacă este necesar, vor fi ajustate. Acest lucru nu este prevăzut doar în legislaţia noastră ci şi în acordurile bilaterale şi în convenţiile internaţionale.
Alar Karis, preşedintele Estoniei: Rusia încearcă să ne destabilizeze societăţile, să creeze confuzie, tensiune internă, conflicte. Nu este exclus că atacurile să devină mai periculoase în viitor. Nu este nimic politic deşi situaţia politică s-a schimbat s-a schimbat mult în ultima vreme. Puteţi vedea cât de mult a escaladat tensiunea şi riscul confruntării, în special în zona Balticii. Desigur, aceasta impune că instituţiile statului nostru să ia măsurile necesare pentru a asigura securitatea.
Ofițerul suedez a adăugat că mai există un pericol în Marea Baltică: flota învechită de petroliere rusești. Acestea nu au drapel arborat și pot fi folosite pentru a provoca un dezastru ecologic. Dar, atrage atenția comandantul suedez, acestea pot fi folosite și pentru a intercepta comunicațiile NATO, pentru a transporta armament în secret sau pentru a organiza sabotaje subacvatice.