Neputința celor care îl protejau pe premierul slovac Robert Fico este criticată dur în Slovacia. Atentatorul a reușit să păcălească profesioniștii serviciului de protecție, să ascundă arma și să o folosească împotriva demnitarului.
Culmea este că pensionarul care a încercat să-l omoare pe premierul slovac a vrut să creeze, în urmă cu 8 ani, o mișcare împotriva violenței.
Juraj Cintula a inițiat o mișcare îndreptată împotriva violenței, de la cea domestică la cea utilizată ca justificare a opoziției politice.
În mesajul de promovare a ideii sale bărbatul spunea: „Violența este adesea o reacție a oamenilor, ca formă de exprimare a simplei nemulțumiri față de starea de lucruri. Haideți să fim nemulțumiți, dar nu violenți!” (sursa: spravy.pravda.sk)
Constantin Corne, psiholog: Este foarte posibil să vorbim despre o sociopatie, de o tulburare bipolară. Să treci de la pacifism la un soi de terorism motivând faptul că nu ești de acord cu politica premierului – nu poate sta în picioareca motivație. Cu siguranță vorbim de o afecțiune psihologică.”
Aflat în micul grup de cetățeni de dincolo de gardurile montate de forțele de ordine, bărbatul de 71 de ani nu a lăsat impresia că ar putea fi un pericol imediat pentru premierul aflat la numai 2-3 metri de el. Îmbrăcat numai într-o cămașă și pantaloni, atentatorul nu părea că ascunde o armă, așa că nu a fost remarcat de ofițerii serviciului de protecție, conform TVRInfo.
Ofițer activ, Serviciul de Pază și Protecție: „Este atribuția tuturor serviciilor să ofere informații cu privire la un potențial pericol asupra demnitarului. Asta este foarte important. De aici plecăm, de fapt, de aici se instruiesc oamenii, se distribuie, se începe coordonarea astfel încât să scădem riscul asupra demnitarului cât mai mult. Și aici e o lipsă de acțiune din partea lor. Nu am văzut nicio reacție a ofițerilor ca să acopere demnitarul.”
Dr. J. Ervin Kis, expert în securitate personală „Pe 24 aprilie, agresorul a strigat cu voce tare la o demonstrație că „ajunge cu Fico”. Așadar, dacă serviciile de informații înregistrează acest lucru, dacă serviciile de informații știu deja acest lucru și reacționează la acest lucru, într-o mulțime de 30 de persoane, această persoană ar fi putut fi ușor depistată.”
Fostul șef al poliției naționale slovace a remarcat aceeași inacțiune a celor din garda de corp a premierului Robert Fico. El spune că ofițerii, dacă s-ar fi interpus între trăgător și cel pe care îl păzeau, nu ar fi avut mult de suferit datorită echipamentelor de protecție.
Stefan Hamran, fost șef al poliției națioanale din Slovacia: ”Au existat chiar și agenți de securitate care au încercat să evite împușcăturile, în loc să îl acopere pe premier cu propriul corp. Trebuie reamintit faptul că gărzile de securitate ar trebui să poarte veste balistice ușoare, care îi protejează suficient de mult împotriva calibrului țevii de 9 milimetri, care este tipic pentru armele de foc mici. Cei doi agenți de securitate nu s-au apropiat de prim-ministru, nu l-au acoperit, ci, dimpotrivă, au încercat să evite să tragă și să se îndepărteze de prim-ministru, ceea ce este de neînțeles pentru mine.”
Experții mai spun și că reacția gărzilor de corp, din clipa în care au auzit focuri de armă, a fost foarte slabă.