Caută
Close this search box.

Tradiții și bucurie în zi de sărbătoare, în Republica Moldova

Frumoasele tradiţii româneşti s-au păstrat în satele din Republica Moldova. Oamenii au venit de la biserici cu lumină şi au împărtăşit bucuria Învierii cu cei de acasă. Au gustat din bucatele sfințite, iar copiii s-au spălat pe obraji cu un ou roşu. Masa de sărbătoare a adunat în jurul ei familii şi prieteni deopotrivă.

Familia Cotruţa, din satul Hârtopul Mare, așteaptă în fiecare an Paştele cu multă bucurie și păstrează cu sfinţenie tradițiile. Paştele e un bun prilej pentru familia Cotruţa să fie împreună cu cei dragi.

Viorica Cotruța, locuitoare a satului Hârtopul Mare: Când e seară şi încă sunt acasă şi deja se aud clopotele Învierii, că iată-iată este ora 00:00 şi se zice ,,Hristos a Înviat”, am o… parcă îmi sare inima din piept, e o fericire enormă. În dimineaţa de Paşti, de obicei, o aşteptăm pe bunica să vină cu coşul în care are bucatele sfinţite. Vin copiii, neapărat, cu ,,Hristos a Înviat”, primesc în dar ouă roşii, dulciuri, cozonaci. Tradiţiile cred că se trag din stră-străbuneii mei, ai noştri. Încercăm cât putem, pe cât de puţin, să le respectăm, să le transmitem şi copiilor.

Dimineaţă, toţi au gustat din bucatele sfinţite la slujba Învierii şi au ciocnit ouă roşii.

CITEȘTE ȘI: Gospodinele din nordul Republicii Moldova întâmpină Paștele cu bucate tradiționale

Viorica Cotruța, locuitoare a satului Hârtopul Mare: Am cinci copii, mulţi sunt plecaţi peste hotare şi am rămas numai cu nora şi cu nepoţeii. Dar, bogdaproste Domnului, suntem sănătoşi şi le transmitem şi celor care nu sunt cu noi multă sănătate, le ducem dorul şi să se întoarcă cu bine acasă, îi aşteptăm cu drag.

CITEȘTE ȘI: Hristos a înviat! Sărbătoarea învierii Domnului a fost aşteptată în biserici de credincioşi

În prima zi de Paște, în unele sate din Republica Moldova, copiii merg pe la casele vecinilor, să ducă mai departe vestea Învierii. Iar finii de cununie obişnuiesc să meargă în vizită la naşi, pentru a sărbători Învierea lui Hristos.

Lidia Stavila, locuitoare a satului Hârtopul Mare: Sărbătorile pascale sunt cele mai aşteptate, datorită faptului că în aceste zile se adună cei dragi la masă. Suntem în aşteptarea fraţilor. Asta e situaţia la ziua de astăzi că… o să facem legătura şi cu rudele noastre de peste hotare, să ciocnim virtual.

The post Tradiții și bucurie în zi de sărbătoare, în Republica Moldova appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri