Caută
Close this search box.

Treizeci de evrei ultraortodocşi se înrolează pentru prima dată în poliţia de frontieră a Israelului

 Un număr de 30 de evrei ultraortodocşi s-au alăturat pentru prima dată joi forţei israeliene de poliţie de frontieră, pentru a efectua serviciul militar obligatoriu, au anunţat autorităţile într-un comunicat, citat de EFE.

Recruţii, care au între 18 şi 20 de ani, provin din diverse zone ale ţării şi „şi-au exprimat dorinţa de a activa drept combatanţi” în această forţă, a transmis poliţia.

Poliţia de frontieră acţionează adesea alături de armată în Cisiordania ocupată şi Ierusalimul de Est, aflat sub controlul israelian de la războiul din 1967 şi, deşi din punct de vedere tehnic nu face parte din Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), israelienii pot alege această forţă pentru a-şi efectua stagiul militar obligatoriu.

Vestea vine în momentul în care guvernul israelian se confruntă cu termenul limită impus de justiţie pentru a prezenta un plan de recrutare pentru studenţii evrei ultraortodocşi, care de la 1 aprilie şi prin ordinul Curţii Supreme nu mai beneficiază de scutire de la efectuarea serviciului militar.

La începutul lunii mai, statul israelian a oferit o declaraţie pe propria răspundere în care s-a angajat să prezinte pe 2 iunie un plan detaliat care ar urma să ducă la recrutarea imediată a unor membri ai comunităţii ultraortodoxe, care reprezintă 13% din întreaga populaţie israeliană.

Decenii la rând, israelienii ultraortodocşi nu erau obligaţi să se înroleze în forţele armate dacă se dedicau cu normă întreagă studiilor religioase ale Torei şi ale altor texte talmudice.

Cu toate acestea, în 2017, Curtea Supremă a decis că aceste scutiri sunt „discriminatorii” şi „neconstituţionale” şi a cerut statului să caute o soluţie.

Dar diferitele guverne israeliene au ignorat această hotărâre, pentru că aveau nevoie de grupurile ultraortodoxe pentru a forma coaliţii de guvernământ, aşa că au tot prelungit o prevedere executivă care îi scutea pe ultraortodocşi de armata obligatorie.

Cu toate acestea, anul trecut, izbucnirea războiului în Gaza şi nevoia de a recruta peste 300.000 de oameni, precum şi escaladarea tensiunii şi a violenţei în Cisiordania ocupată şi la graniţa cu Libanul, au dus la o dezbatere mai aprinsă ca oricând pe această temă.

Se estimează că aproximativ 66.000 de tineri ultraortodocşi au vârsta necesară pentru a se înrola în armată, ceea ce echivalează cu aproximativ cinci divizii militare.

Singurul batalion ultraortodox care operează în prezent în armata israeliană, Netzah Yehuda, a fost acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului în Cisiordania ocupată, iar Statele Unite au luat chiar în calcul sancţionarea membrilor săi, notează EFE.

The post Treizeci de evrei ultraortodocşi se înrolează pentru prima dată în poliţia de frontieră a Israelului appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri