Caută
Close this search box.

A fost montat primul aparat pentru reciclare pe litoral. Ministrul Mediului: Le-am cerut celor de la Returo să modifice metodologia de calculare a tarifului de gestionare

Ambalajele din plastic, aluminiu şi sticlă pot fi reciclate de acum şi pe litoral, chiar la malul mării. Un aparat a fost amplasat pe o plajă din Mamaia. Este, deocamdată, singurul de acest fel pentru turiştii care îşi iau băuturi de la barurile şi chioşcurile din apropiere şi vor să-şi recupereze garanţia platită. Ministrul Mediului a fost prezent pe litoral și a declarat că încearcă să găsească soluții pentru ca sacii să fie oferiți gratuit dacă reciclarea se va face în aceeași saci pe care i-au achiziționat operatorii de plajă și cu sigiliile pe care aceștia le primesc.

Începând de miercuri, turiștii care vin la plajă în zona Mamaia Nord, Năvodari au posibilitatea să recicleze ambalajele chiar pe plajă. A fost montat primul aparat de reciclare pe litoral, pe un sector de plajă.

Oamenii își pot recupera garanția recipientelor pentru care au plătit atunci când au comandat băuturi de la bar.

Acest proiect ar trebui să se extindă și în restul litoralului, însă este costisitor. Daca la Mamaia, aparatul a fost achiziționat cu ajutorul unei asociații, în alte sectoare de plajă nu se știe cum se vor desfășura lucrările. Operatorii se plâng de faptul că prețurile unui astfel de aparat depășește 15 mii de euro, iar sacii sunt foarte scumpi.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, în staţiunea Mamaia, că sunt în derulare demersuri pentru sprijinirea comercianţilor cu privire la achiziţionarea echipamentelor de colectare a ambalajelor în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR).

Referitor la reclamaţiile multor comercianţi că trebuie să plătească ei sacii în care sunt colectate ambalajele, preţul acestora fiind mai mare decât al altor saci de pe piaţă, Fechet a spus că o nouă metodologie de calculare a tarifului de gestionare va fi pusă în ziua în curs în consultare publică.

„În legătură cu sacii, am cerut celor de la Returo să modifice metodologia de calculare a tarifului de gestionare, în sensul în care micii comercianţi sau marii comercianţi până la urmă să nu mai fie nevoiţi să-şi plătească sacii pe care îi înapoiază cu reciclabil. Au trimis deja la minister o nouă metodologie pe care urmează să o punem astăzi în consultare publică, metodologie ce nu va mai permite plata acestor saci. E o chestiune pe care am reclamat-o încă de la început şi care, pe mine personal, m-a deranjat foarte tare. Mulţi comercianţi mi-au zis nu doar că trebuie să îşi cumpere sacii, dar mai sunt şi foarte scumpi în raport cu alţi saci din comerţ, asta pe de o parte, sacii şi sigiliile”, a spus Fechet.

RetuRO: Ambalajele din plastic fără dop sau capac pot fi returnate şi după 3 iulie

Consumatorii vor putea returna ambalaje de plastic fără dop sau capac ataşat de recipient şi după data de 3 iulie, a transmis, vineri, RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare.

Cu privire la preţul echipamentului de colectare a ambalajelor, cel mai mic fiind de 15.000 de euro, ministrul a afirmat că trebuie găsită rapid o schemă de ajutor de stat.

„Pe de altă parte, ştiu că cel mai ieftin echipament de acest tip costă 15.000 de euro. O sumă care nu este deloc mică şi tocmai din acest motiv eu cred că pentru micii comercianţi va trebui să identificăm rapid o schemă de ajutor de stat care în limita pragului de minimis să poată să susţină o parte din costul acestor echipamente. În acelaşi timp am discutat şi cu Returo, cu această companie care astăzi administrează Sistemul de Garanţie-Returnare, în legătură cu posibilitatea ca ei înşişi să achiziţioneze şi să instaleze o parte din echipamente. Fără îndoială, pe termen lung soluţia este colectarea automată în cât mai multe puncte de colectare”, a declarat ministrul Mediului.

Acest proiect reprezintă un start pentru litoralul românesc, dar și pentru România, pentru că reciclarea a atins, în minivacanța de Rusalii, un vârf de 14 milioane de PET-uri într-o singură zi, potrivit ministrului Mediului.

The post A fost montat primul aparat pentru reciclare pe litoral. Ministrul Mediului: Le-am cerut celor de la Returo să modifice metodologia de calculare a tarifului de gestionare appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri