Căldura verii aduce noi suferințe palestinienilor din Gaza. ”Insectele și țânțarii ne mușcă toată noaptea”

Vremea caniculară de vară înrăutățește condițiile din Gaza, unde aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori au fost alungați din casele lor de campania militară a Israelului și unde nu există aproape deloc electricitate și apă potabilă, potrivit agenției Reuters.

Familiile care locuiesc în corturi, în adăposturi supraaglomerate în școlile ONU sau înghesuite în locuințe private, se confruntă cu temperaturile din ce în ce mai ridicate ale verii fără aer condiționat, dușuri sau un sistem de sănătate funcțional, în contextul creșterii ratei malnutriției și a bolilor.

Într-o sală de clasă folosită ca adăpost de diferite familii din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, Amal Nsair, în vârstă de 38 de ani, este îngrijorată că creșterea temperaturii și umidității și creșterea numărului de țânțari și alte insecte le vor afecta sănătatea.

Fiul ei nu poate dormi, iar ea nu are nimic pentru a-l răcori, cu excepția unui ventilator făcut din carton. Casa familiei era în Beit Hanoun, în nordul Fâșiei Gaza, de unde au fugit la începutul conflictului.

„Corpul fiului meu este plin de căldură. În trecut îl spălam, dar am nevoie de apă. Sunt foarte îngrijorată și de sănătatea soțului meu. Și-a pierdut jumătate din greutate de la căratul apei”, a spus ea.

„Insectele și țânțarii ne mușcă toată noaptea. Eu nu dorm ca să pot aplica cremă pe copilul meu, orice fel de unguent sau cremă ca să nu fie mușcat de țânțari. Ei se scarpină toată noaptea”, a spus Nsair.

”Când vine ajutorul, îl furăm”. Alimente lăsate în stare de așteptare în Gaza, în timp ce Israelul și ONU se învinuiesc

La soare, la granița dintre Israel și Gaza, la doar câțiva kilometri de familiile palestiniene înfometate, se află sute de paleți cu alimente – de la pachete de orez la ciorchini de banane. Deși, în ultima săptămână, armata israeliană a respectat o pauză în timpul zilei în ceea ce privește luptele pe o porțiune cheie de drum, chiar dincolo de principalul punct de trecere Kerem Shalom, agențiile umanitare spun că încă se luptă să aducă ajutoare vitale în sudul Gaza, potrivit BBC.

Temperaturile prognozate pentru această săptămână în Gaza sunt de peste 30 de grade Celsius , iar în ultimii ani au avut loc o serie de valuri de căldură letale în Marea Mediterană, pe măsură ce vara avansa.

Energia electrică din Gaza a fost furnizată în mare parte de Israel, dar aceasta a fost întreruptă imediat ce a început războiul, împreună cu combustibilul pentru singura centrală electrică din teritoriu. Motorina pentru alimentarea generatoarelor private a fost în mare parte epuizată la scurt timp după aceea.

Războiul a început la 7 octombrie, când gruparea militantă palestiniană Hamas a trimis luptători din Gaza peste graniță, ucigând peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând 253 de ostatici, conform numărătorii israeliene.

Campania militară a Israelului a început în aceeași zi și a nivelat zone întinse din enclavă, distrugând cea mai mare parte a infrastructurii și ucigând peste 37.600 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare din Gaza condusă de Hamas.

„Suntem înfometați, lumea a uitat de noi. Cu excepția făinii, nu avem nimic”. În Gaza, 1 kg de ardei costă 90 de dolari

În nordul Fâșiei Gaza, unde palestinienii sunt loviți cel mai puternic de foamete, locuitorii spun că supraviețuiesc doar cu pâine din cauza lipsei acute de legume, fructe și carne.

The post Căldura verii aduce noi suferințe palestinienilor din Gaza. ”Insectele și țânțarii ne mușcă toată noaptea” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *