Caută
Close this search box.

Case părăsite din Londra, readuse la viață de voluntari, pentru a oferi un acoperiș celor defavorizați

În Occident, ca și în România, problema locuințelor este din ce în ce mai mare. Asta în condițiile în care oricine a fost în marile orașe, de la Lisabona la Berlin, a văzut nenumărate case părăsite, chiar și în apropierea centrelor. În Marea Britanie ia amploare o inițiativă de reocupare a acestor spații, în mod legal, cu oameni fără adăpost, care le readuc la viață.

O fostă școală din Croydon, sudul zonei metropolitane a Capitalei britanice, a fost închisă acum peste 4 ani.

Alex, voluntar, Reclaim Croydon: „Tocmai am reușit să repornim apa, va trebui să reparăm niște scurgeri, să vopsim pereții. E niște mucegai, avem mult de curățat. Trebuie să construim un duș și o bucătărie.”

„Reclaim Croydon” este o asociație de voluntari care, de fapt, ocupă ilegal spații. Numai că nu doar le ocupă – ci le și reabilitează. Și le oferă o șansă oamenilor străzii, pentru că le dau un adăpost celor ce nu ar avea altfel nicio șansă, financiar sau social.

„Nu există o anumită categorie de oameni care ar veni. Avem tineri transsexuali care vor să se ascundă de restul lumii, din cauza transfobiei. Vin refugiați, vin bătrâni”, spune voluntarul Alex.

Youness Elaissaaoui, refugiat: „Înainte, viaţa mea era cumplită. Vă spun sincer, dormeam pe stradă la -3 grade, efectiv. Nu ai toaletă, dormeam şi prin autobuze, uneori acolo era cel mai sigur.”

Voluntarii spun că găsesc astfel o soluție la două probleme pe care societatea nu le rezolvă: prima – locuințe la prețuri convenabile; a doua – spații care, din diferite cauze, litigii, probleme, rămân abandonate.

Şi le convine şi autorităţilor să susţină asemenea iniţiative, pentru că sunt mult mai mici costurile de reabilitare a unor asemenea locuinţe, chiar şi temporar, decât să plătească mult mai mult spaţii de cazare pe care trebuie să le ofere prin lege.

În plus, întreaga zonă are de câştigat, pentru că aceste spaţii reintră, practic, în viaţa cotidiană.

The post Case părăsite din Londra, readuse la viață de voluntari, pentru a oferi un acoperiș celor defavorizați appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri