Caută
Close this search box.

„Cea mai mare oportunitate strategică pentru Coreea de Nord de la sfârșitul Războiului Rece”. „Camaraderia” periculoasă dintre Putin și Kim

Kim Jong-un are un nou prieten la cataramă. A ieșit din scenă Donald Trump, cu care a făcut schimb de scrisori, dar care până la urmă l-a respins la un summit din Hanoi în 2019. Intră acum în scenă Vladimir Putin, care l-a curtat pe Kim pentru arme care să-i alimenteze războiul din Ucraina, scrie The Economist.

Ei au acum o „relație de camarazi de nezdruncinat”, a spus dictatorul nord-coreean într-un mesaj recent adresat omologului său rus. Din 2019, Kim a făcut două călătorii în Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru a se întâlni cu Putin; se așteaptă ca Putin să facă în curând prima sa vizită la Phenian din 2000, anul în care a devenit președinte.

„Camaraderia” lor a înflorit pe fondul schimbărilor geopolitice. Kim s-a îndepărtat de discuțiile cu America după summitul eșuat de la Hanoi și a început să-i facă propuneri Rusiei. Răspunsul a fost călduț, până când invazia pe scară largă a lui Putin în Ucraina a eșuat și Rusia a ajuns să aibă nevoie de muniții, unul dintre puținele lucruri pe care regimul lui Kim le are din abundență. Dar implicațiile realinierii merg dincolo de comerțul cu arme. „Este o greșeală să ne gândim la aceasta doar ca la o simplă afacere cu arme”, susține Jenny Town de la Stimson Centre, un think-tank american.

Coreea de Nord joacă un rol util în confruntarea mai amplă a Rusiei cu Occidentul, ajutând la complicarea strategiei americane în Asia și la subminarea instituțiilor multilaterale. În martie, Rusia s-a opus prin veto unei rezoluții a Națiunilor Unite de prelungire a mandatului Grupului de Experți, principalul organism internațional de monitorizare a sancțiunilor impuse Coreei de Nord. Prin cooperarea cu Coreea de Nord, Rusia urmărește, de asemenea, să descurajeze Coreea de Sud, un mare producător de arme și aliat american, să ofere ajutor letal direct Ucrainei.

Mană cerească

Pentru Coreea de Nord, Rusia s-a dovedit a fi o mană cerească într-un moment sensibil. Kim era extrem de izolat în străinătate și diminuat acasă în urma dezastrului de la Hanoi; anii de sancțiuni și pandemia de Covid nu au complicat și mai tare ecuația. Comerțul cu Rusia a ajutat la stabilizarea economiei, în timp ce summitul cu Putin a lustruit imaginea lui Kim. În ultimele luni, delegații din domeniul agriculturii, culturii, securității și tehnologiei au făcut naveta între cele două țări. Turiștii ruși au devenit primii străini care au vizitat Coreea de Nord după pandemie; agențiile de turism din Vladivostok anunță acum excursii de vară în Coreea de Nord.

Afinitatea reînnoită a alimentat discuțiile de la Washington despre o nouă axă a răului între Rusia, China și Coreea de Nord. Atât China, cât și Uniunea Sovietică s-au aliniat în spatele Coreei de Nord în timpul Războiului din Coreea; unii se tem că sprijinul lor comun ar putea încuraja din nou agresiunea nord-coreeană. Aceste temeri s-au dovedit a fi exagerate până acum, dar, cu doi mari susținători activi, Coreea de Nord nici nu mai are acum motive de o șicană directă cu SUA. De asemenea, ea poate asmuți cele două puteri una împotriva celeilalte. „Este cea mai mare oportunitate strategică pentru Coreea de Nord de la sfârșitul Războiului Rece”, susține Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank american.

Când Kim și Putin se vor întâlni, munițiile vor fi în prim-plan. Oficialii americani susțin că Coreea de Nord a expediat pe mare și pe cale ferată aproximativ 11.000 de containere pline cu arme în Rusia din septembrie, când Kim l-a vizitat pe Putin la Vladivostok. Bunurile includ materiale de artilerie – ministrul sud-coreean al apărării estimează până la 5 milioane de cartușe – precum și rachete balistice din clasa Hwasong-11, care au fost legate de zeci de morți în Ucraina. O mare parte din material este de o calitate îndoielnică, dar, cu toate acestea, a ajutat Rusia să câștige timp pentru a-și spori propria producție, spune un oficial ucrainean de rang înalt.

Ce a dat Rusia la schimb este subiectul multor speculații. Guvernul Coreei de Sud a declarat că cel puțin 9.000 de containere au fost trimise din Rusia în Coreea de Nord începând din septembrie anul trecut. Lista de dorințe a Coreei de Nord include probabil proiecte de arme nucleare, vehicule de reintrare în atmosferă pentru rachete balistice intercontinentale, precum și tehnologie legată de sateliți, submarine și arme hipersonice. De asemenea, Rusia ar putea oferi un sprijin important forțelor convenționale ale Coreei de Nord, cum ar fi în materie de piese de schimb pentru avioane sau nave.

„Convergența calculată a intereselor naționale”

Oficialii sud-coreeni spun că Rusia nu a transferat încă tehnologie militară sensibilă legată de rachete balistice sau arme nucleare. Un domeniu de îngrijorare imediată este tehnologia spațială: Panda consideră că o încercare recentă de lansare a unui satelit nord-coreean ar fi putut folosi o variantă a unui motor utilizat în sistemul rusesc Angara, pe care Rusia îl deține la un cosmodrom pe care Kim l-a vizitat toamna trecută. Deocamdată, alimentele și combustibilul reprezintă probabil cea mai mare parte a schimburilor comerciale. De asemenea, Putin i-a oferit lui Kim o limuzină de lux de fabricație rusească.

Cu toate acestea, o astfel de afecțiune aparentă ascunde limitele reale ale prieteniei lor. „Noua iubire a Rusiei față de Coreea de Nord este superficială și artificială”, susține Andrei Lankov, un expert rus în Coreea de Nord care lucrează la Universitatea Kookmin din Seul. Este mai probabil ca Putin să folosească amenințarea transferului de tehnologie pentru a limita sprijinul sud-coreean pentru Ucraina decât să o pună și-n aplicare. Coreea de Sud, la rândul ei, poate amenința că va oferi un sprijin mai mare Ucrainei, pentru a-și impune liniile roșii în ceea ce privește relația dintre Rusia și Coreea de Nord.

Chiar dacă Rusia poate fi dornică să submineze sancțiunile internaționale, acest lucru nu înseamnă că se va grăbi să ajute Coreea de Nord să își extindă arsenalul nuclear. Rusia are suficiente pârghii pentru a obține ceea ce are nevoie fără a renunța la tehnologia sa cea mai sensibilă. Până în prezent, „Coreea de Nord nu este mulțumită de amploarea și profunzimea cooperării militare cu Rusia”, spune un fost oficial sud-coreean care a participat recent la un dialog cu participanții ruși și nord-coreeni. Pe măsură ce propria producție de arme a Rusiei se intensifică, nevoia sa de obuze nord-coreene ar putea să scadă.

Și, deși parteneriatul va dura probabil cât durează războiul din Ucraina, s-ar putea să nu reziste dincolo de acesta. „Convergența calculată a intereselor naționale” se poate schimba dacă circumstanțele se schimbă, consideră Lee Sang-hyun de la Institutul Sejong, un think-tank din Seul.

China

Pe termen lung, Coreea de Sud este un partener economic mai atractiv; era a cincea cea mai mare destinație de export a Rusiei înainte de război. Rusia pare dornică să păstreze ușa deschisă: ambasadorul Rusiei în Coreea de Sud a declarat recent că se așteaptă ca Coreea de Sud să fie „prima dintre țările neprietenoase care să revină în rândul țărilor prietenoase”. Pentru elitele rusești, Coreea de Nord rămâne un sinonim al disfuncționalității, cu care puțini ar dori să se asocieze, în contrast cu puterea economică pe care o reprezintă China.

De asemenea, China însăși poate influența profunzimea cooperării dintre Rusia și Coreea de Nord. „Nu este o relație bilaterală – fratele mai mare privește mereu de la Beijing”, spune Feodor Tertițkîi, tot de la Universitatea Kookmin. Sentimentele Chinei par amestecate. Diplomații săi nu au împiedicat Rusia să ucidă panoul de sancțiuni al ONU. Dar, în timpul unui summit recent cu Coreea de Sud și Japonia, China a susținut un apel la denuclearizarea peninsulei coreene, ceea ce a atras o mustrare din partea regimului lui Kim.

Interesul principal al Chinei este de a menține Coreea de Nord ca stat tampon stabil între ea și Coreea de Sud, aliată a americanilor, precum și de a-și păstra influența asupra Phenianului. Legăturile militare mai strânse dintre Rusia și Coreea de Nord ar putea amenința aceste obiective.

China pare, de asemenea, dornică să evite aparența că cele trei țări aparțin unui singur bloc. „China vrea să fie un lider global, nu un pungaș”, spune Lee.

Se pare că Putin ar fi vrut să se deplaseze mai devreme la Phenian, imediat după o vizită la Beijing luna trecută, dar China i-a sugerat să mai aștepte. Imaginea care se conturează este mai puțin a unei axe autoritare ordonate și mai mult a unui triunghi amoros dezordonat.

The post „Cea mai mare oportunitate strategică pentru Coreea de Nord de la sfârșitul Războiului Rece”. „Camaraderia” periculoasă dintre Putin și Kim appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri