Caută
Close this search box.

Ciucă, la 160 de ani de la înfiinţarea Senatului: Astăzi sărbătorim democraţia reprezentativă şi dezvoltarea statului român modern

Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, lider al Partidului Naţional Liberal, a subliniat luni, în discursul rostit în plen la sărbătorirea a 160 de ani de la înfiinţarea Senatului, că celebrăm apartenenţa României la o tradiţie democratică europeană şi o identitate naţională care se bazează pe principiul pluralismului politic şi exerciţiul echilibrat al puterii politice.

„Sărbătorim astăzi 160 de ani de la înfiinţarea uneia dintre cele mai importante instituţii ale democraţiei noastre constituţionale, Senatul. Acest eveniment este un bun prilej pentru a ne gândi la viitorul nostru prin intermediul trecutului nostru. Totodată, este un bun prilej să asumăm care sunt valorile noastre fundamentale şi scopul tuturor acţiunilor noastre. Astăzi, nu sărbătorim doar înfiinţarea Camerei superioare a Parlamentului României, Corpul Ponderator, astăzi nu sărbătorim doar o serie de competenţe constituţionale, instituţii sau structuri administrative, astăzi sărbătorim apartenenţa României la o tradiţie democratică europeană şi o identitate naţională care se bazează pe principiul pluralismului politic şi exerciţiul echilibrat al puterii politice. Sărbătorind 160 de ani de la înfiinţarea Senatului, sărbătorim democraţia reprezentativă şi dezvoltarea statului român modern”, a transmis Ciucă.

El relevat faptul că Senatul este nu numai expresia unei identităţi naţionale, ci şi expresia unei tradiţii democratice.

„Senatul este nu doar expresia unei identităţi naţionale, ci şi expresia unei tradiţii democratice. O democraţie este puternică pe cât de puternic este parlamentul său reprezentativ. Iar un parlament puternic este un parlament care îşi realizează, în mod efectiv, funcţiile sale principale. Reprezentarea unei naţiuni independente, dezbaterea liberă între putere şi opoziţie a a temelor majore pentru societate, legiferarea coerentă şi predictibilă, dar mai ales rolul democratic efectiv asupra activităţii executivului. Totodată, un parlament puternic este un parlament care se bucură de încrederea oamenilor, fundamentul care determină stabilitatea regimului politic”, a afirmat Ciucă.

Preşedintele Senatului a atenţionat, totodată, asupra contextului în care valorile democraţiei constituţionale sunt puse în pericol, din cauza unor „acţiuni destabilizatoare” din exterior, dar şi din interior, printr-o creştere a mişcărilor politice de tip extremist şi populist, motiv pentru care este nevoie de „lideri politici responsabili, echilibraţi şi capabili să înţeleagă pericolul care ne ameninţă”.

„Trecem printr-un context în care valorile democraţiei constituţionale, valorile lumii libere sunt puse în pericol. Acest pericol real şi actual rezultă din acţiuni destabilizatoare din exterior şi, cel mai periculos, din interior. Asistăm la o consolidare şi la o creştere a mişcărilor politice de tip extremist şi populist peste tot în lumea liberă, care încearcă în mod sistematic să contexte ordinea democratică, fundamentată pe valorile pluralismului, libertăţii individuale şi echilibrului puterilor în stat. Toate aceste acţiuni au menirea să submineze încrederea oamenilor în regimul democratic şi, pe cale de consecinţă, în instituţiile democraţiei. Acesta este motivul pentru care avem nevoie, mai mult ca oricând, de lideri politici responsabili, echilibraţi şi capabili să înţeleagă pericolul care ne ameninţă. De aceea, scopul nostru nu poate să fie decât unul singur, să garantăm stabilitatea şi să asigurăm dezvoltarea regimului democratic. Regimul democratic este singura garanţie reală pentru libertatea noastră ca indivizi şi pentru identitatea noastră ca naţiune europeană. Pentru a face acest lucru trebuie să avem curajul să luăm acele decizii care protejează şi promovează interesele noastre, care garantează şi întăresc apartenenţa noastră la valorile lumii occidentale. Acestea sunt mizele României ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene. Acestea sunt mizele societăţii noastre libere şi aceasta este misiunea celui care primeşte onoarea de a conduce vremelnic destinele acestei ţări”, a susţinut Ciucă.

The post Ciucă, la 160 de ani de la înfiinţarea Senatului: Astăzi sărbătorim democraţia reprezentativă şi dezvoltarea statului român modern appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri