Conflictul din Gaza a provocat daune importante asupra mediului, potrivit ONU. ”Impactul nu va fi resimțit doar la nivel local”

Conflictul din Gaza a creat o poluare fără precedent a solului, a apei și a aerului în regiune, distrugând sistemele de canalizare și lăsând tone de resturi provenite de la dispozitive explozive, se arată într-un raport al Națiunilor Unite privind impactul războiului asupra mediului, publicat marți, potrivit Reuters.

Războiul dintre Israel și Hamas, mișcarea islamistă care controlează Fâșia Gaza, a anulat rapid progresele limitate înregistrate în îmbunătățirea instalațiilor de desalinizare a apei și de tratare a apelor uzate din regiune, în refacerea zonei umede de coastă Wadi Gaza și în investițiile în instalații de energie solară, potrivit unei evaluări preliminare, deschide o nouă filă de la Programul ONU pentru Mediu (UNEP).

Armele explozive au generat aproximativ 39 de milioane de tone de resturi, se arată în raport. Fiecare metru pătrat din Fâșia Gaza este acum plin de peste 107 kilograme de resturi. Această cantitate este de peste cinci ori mai mare decât cea generată în timpul bătăliei pentru Mosul, în Irak, în 2017, se arată în raport.

„Toate acestea dăunează profund sănătății oamenilor, securității alimentare și rezilienței Fâșiei Gaza”, a declarat directorul executiv al UNEP, Inger Andersen.

Mediul din Gaza suferea deja din cauza conflictelor recurente, a creșterii urbane rapide și a densității ridicate a populației, înainte de începerea celui mai recent conflict, la 7 octombrie.

Evaluarea ONU se adaugă la preocupările legate de criza umanitară în desfășurare și de costurile de mediu ale războiului, Ucraina înregistrând, de asemenea, daune ecologice de amploare în ultimii doi ani.

„Înțelegerea impactului războiului asupra mediului este o mare provocare a timpului nostru”, a declarat Eoghan Darbyshire, cercetător principal la organizația non-profit Conflict and Environment Observatory, cu sediul în Marea Britanie. „Impactul nu va fi resimțit doar la nivel local, acolo unde au loc luptele, ci poate fi deplasat sau chiar resimțit la scară globală prin intermediul emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Spitalele din Gaza, în „pragul colapsului” din cauza lipsei de combustibil. ActionAid: 17 unităţi funcționează parţial

Lipsa combustibilului împinge spitalele din Gaza în „pragul colapsului”, iar oamenii se confruntă cu deshidratarea, bolile și foametea, a avertizat organizația caritabilă ActionAid.

Sisteme de canalizare distruse, poluarea solului și a apei

Evaluarea ONU rezultă dintr-o solicitare din decembrie 2023 a Autorității palestiniene pentru calitatea mediului, care a cerut UNEP să facă un bilanț al daunelor aduse mediului. UNEP are mandatul de a asista țările în ceea ce privește atenuarea și controlul poluării în zonele afectate de conflicte armate sau terorism.

Din cauza preocupărilor legate de securitate și a restricțiilor de acces, ONU a folosit în raportul său studii de teledetecție și date de la entități tehnice palestiniene, precum și evaluări ale pagubelor de la Banca Mondială. Cu toate acestea, măsurătorile la sol ar fi esențiale pentru a înțelege amploarea poluării solului și a apei, a declarat Darbyshire.

Raportul a constatat că sistemele de apă, de canalizare și de igienă sunt în prezent aproape în totalitate desființate, cele cinci stații de tratare a apelor uzate din Gaza fiind închise. Ocupația pe termen lung a Israelului a pus deja probleme de mediu majore în teritoriile palestiniene în ceea ce privește calitatea și disponibilitatea apei, potrivit unui raport din 2020 al Programului ONU pentru Dezvoltare.

Peste 92% din apa din Fâșia Gaza a fost considerată atunci improprie pentru consumul uman.

Fâșia Gaza avea una dintre cele mai mari densități de panouri solare pe acoperișuri din lume, Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale cu sediul în SUA estimând în 2023 aproximativ 12 400 de sisteme solare pe acoperișuri. Dar, de atunci, Israelul a distrus o mare parte din infrastructura solară în plină expansiune din Gaza, iar panourile sparte pot avea scurgeri de plumb și contaminanți din metale grele în sol.

De la armistițiul de o săptămână din noiembrie, încercările repetate de a se ajunge la o încetare a focului au eșuat, Hamas insistând asupra unei încetări permanente a războiului și a unei retrageri totale a Israelului din Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu refuză să pună capăt războiului înainte ca Hamas să fie eradicată și să fie eliberați ostaticii capturați de militanții Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care a declanșat războiul.

Având în vedere amploarea distrugerii mediului, „sunt de părere că zone mari din Gaza nu vor putea fi readuse la o stare sigură în decurs de o generație, chiar și cu o finanțare și o voință nelimitate”, a declarat Darbyshire.

Șeful UNRWA: Ostilitățile continuă în Gaza, în ciuda anunțului făcut de armata israeliană privind pauzele tactice

Ostilitățile continuă la Rafah și în sudul Fâșiei Gaza, în ciuda anunțului făcut duminică de armata israeliană privind pauzele tactice în operațiuni pentru a permite intrarea ajutorului umanitar, a declarat luni, la Oslo, șeful UNRWA, Philippe Lazzarini.

The post Conflictul din Gaza a provocat daune importante asupra mediului, potrivit ONU. ”Impactul nu va fi resimțit doar la nivel local” appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *