De ce au votat atît de mulți europeni cu partidele periferice? Scăderea nivelului de trăi, inflația, lipsa de siguranță și migrația necontrolată sunt doar cîteva dintre motive.
Formațiunile politice tradiționale plătesc acum factura pentru neajunsurile multor cetățeni nemulțumiți.
Mulți analiști sunt de părere că anumite inițiative controversate – legate de migrație, ecologie sau extinderea Uniunii Europene – vor stagna sau chiar vor suferi un recul. Chiar dacă grupurile tradiționale își păstrează poziția dominantă în parlamentul European, diversele formațiuni – până acum periferice – dar care au obținut un scor bun – vor avea un cuvânt de spus, conform TVRInfo.
Așa cum era de așteptat, nemulțumirile alegătorilor s-au oglindit în vot. Pactul Verde, care a impus cheltuieli uriașe în agircultura și a scos fermieri în stradă, dar a însemnat și restricții costisitoare în sectorul auto, va fi probabil mult diluat în următorii ani, că rezultat al votului pentru parlamentul european.
Pot fi probleme și în privința ajutorului european pentru Ucraina. Formațiunile radicale au decllarat în repetate rânduri că europenii, în loc să favorizeze pacea, alimentează războiul, printr o susținere financiară practic nelimitată acordată Kievului.