Decizie fără precedent în Israel: evreii ultraortodocşi pot fi luaţi în armată

Bărbaţii evrei ultraortodocşi pot fi înrolați în armată – este decizia Curții Supreme din Israel. Până acum, ei erau scutiți de serviciul militar obligatoriu și se înrolau în armată numai dacă doreau.

Potrivit deciziei celei mai înalte instanțe a țării, acum, în condițiile razboiului din Gaza, ultrareligioșii pot fi și ei recrutați.

Este o chestiune care amenință chiar coaliția de guvernământ a premierului Benjamin Netanyahu, deoarece partidele religioase stricte resping recrutarea tinerilor din comunităţile lor.

Agerpres notează că majoritatea evreilor israelieni sunt obligaţi prin lege să servească în armată de la vârsta de 18 ani, timp de trei ani pentru bărbaţi şi doi ani pentru femei.

Membrii minorităţii arabe din Israel, care reprezintă 21% din populaţie, sunt scutiţi, deşi unii dintre ei servesc, iar studenţii evrei ultraortodocşi de la seminar au fost scutiţi în mare parte de zeci de ani.

Legea care reglementează scutirea elevilor de seminar a expirat anul trecut, dar guvernul a continuat să le permită acestora să nu servească. Curtea Supremă a hotărât că, în absenţa unui nou temei juridic pentru scutire, statul trebuie să îi recruteze. Hotărârea interzice, de asemenea, ca seminariile să primească subvenţii de la stat dacă studenţii evită serviciul în mod nejustificat.

Armata israeliană a avertizat recent cu privire la o lipsă severă de soldaţi în timp ce luptă în războiul din Gaza şi se confruntă cu o posibilă escaladare a ostilităţilor cu miliţia Hezbollah din Liban.

Ultra-ortodocşii consideră excepţiile ca existenţiale pentru păstrarea tradiţiilor lor.

The post Decizie fără precedent în Israel: evreii ultraortodocşi pot fi luaţi în armată appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *