Evaluarea Naţională începe marți: 160.000 de elevi vor susține examenul

160.000 de elevi încep Evaluarea Naţională mâine. Este examenul cu cea mai mare miză din învăţământul românesc: locul într-un liceu unde te pregăteşti pentru următorii paşi în carieră se obţine în baza notelor de la Evaluarea Naţională. Lucrările vor fi corectate digitalizat, iar elevii nu au voie în săli cu telefoane şi copiuţe, iar intrarea se face între orele 8.00 şi 8.30. Profesorii de matematică şi limba română au sfaturi importante pentru copii.

Pentru 160.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a începe evaluarea naţională. Prima probă este la Limba şi Literatura Română. Profesorii îi sfătuiesc pe elevi că, în primul şi în primul rând, să citească atent cerinţele şi textele.

Alexandra Tatu, profesoară de Limba şi Literatura Română la Şcoala „Titu Maiorescu”, Bucureşti: Să respectaţi părţile unei compuneri, să nu faceţi greşeli de ortografie, punctuaţie, exprimare. Dacă aveţi text narativ să aveţi un punct culminant, să fie evident, trebuie să respectăm anumite pasaje, să introduc un pasaj descriptiv sau unul explicativ, verific dacă respect limită de cuvinte. Foarte important la un astfel de examen este concentrarea pe moment, să nu lași niciun exerciţiu nerezolvat. Ar fi ideal.

Atenţie şi la partea de gramatică!

Alexandra Tatu, profesoară de Limba şi Literatura Română la Şcoala „Titu Maiorescu”, Bucureşti: Trebuie să scot nişte pronume dintr-un fragment, verific să nu confund prinumele personal cu pronumele posesiv. Lui, ei, lor nu sunt pronume posesive, ci personale. Pentru frază încercaţi să delimitaţi cu atenţie, să subliniaţi şi predicatele pentru că aici puteţi greşi. După ce aţi subliniat predicatele, identificaţi şi elementele de relaţie şi apoi vedeţi exact cum poate fi delimitată acea frază.

Proba la matematică va fi joi, 27 iunie.

Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Braşov: Eu aş recomanda ca prima dată să se apuce de problemele de tip grilă, pentru că alea pe de o parte nu sunt foarte dificile, pe de altă parte durează mai puţin şi câştigă puncte foarte preţioase. Totodată aş recomanda şi dacă nu ştiu să rezolve complet o soluţie să scrie ceea ce au gândit pe foaia de examen. Se punctează proporţional, totdeauna în barem se specifică faptul că orice soluţie, chiar şi parţială dată de către copii se punctează corespunzător, cu singura condiţie ca ceea ce au scris să ducă la rezolvarea problemei.

Potrivit calculelor făcute de jurnaliştii de la Edupedu.ro, din cei 176.000 de elevi care erau în clasa a VIII-a la începutul acestui an şcolar, aproape 16.000 nu au fost înscrişi, aşa că ratează examenul. Înseamnă 9% dintre absolvenţii de gimanziu, cel mai mare număr de până acum.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: Avem categoria de elevi olimpici care de doi ani de zile pot merge la liceu fără evaluare naţională. Avem categoria elevilor cu cerinţe educaţionale speciale. Şi mai avem categoria elevilor care merg la învăţământul profesional. În ultimii ani, istoric vorbind, numărul de elevi scade din motive diverse. Cel mai des întâlnit în cazul gimnaziului fenomenul părăsirii ţării împreună cu părinţii. Puţine sunt situaţiile în care putem spune despre un copil de gimnaziu că a abandonat şcoala, deşi nu este imposibil, se întâmplă şi aşa ceva.

Corectarea lucrărilor la Evaluarea Naţională se va face digitalizat, iar primele rezultate vor fi afişate pe data de 3 iulie.

The post Evaluarea Naţională începe mâine. Sfaturi pentru cei 160.000 de elevi care vor susține examenul appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *