Caută
Close this search box.

Franța | România se mândrește la Festivalul de la Lyon cu ia tradițională

România a fost prezentă la ediția din acest an a Serbărilor Consulare, eveniment unic în Franţa, cu o vechime de peste 20 de ani. Tema din acest an a fost artizanatul, iar mii de vizitatori au venit ca să descopere meşteşugurile celor peste 70 de ţări din corpul consular din Lyon, unul dintre cele mai importante din Franța.

Dansuri tradiționale, ateliere de ceramică, pictură, țesături de mătase sau broderie ori demonstrații de croitorie și instrumente tradiționale. Au fost toate un bun prilej pentru vizitatori să descopere specificul fiecărei ţări. Standul României, organizat de Consulatul General la Lyon cu sprijinul asociaţiilor româneşti din regiune şi al Centrului Cultural-Social din Vişeu de Sus, a recreat un colț din nordul ţării. Primarul din Lyon, unul dintre primii vizitatori, a fost întâmpinat cu pâine şi sare.

OLEG UNGUREANU – consulul general al României la Lyon: Ne oferă o ocazie excelentă pentru a scoate în evidență ia și broderia tradițională, mai ales că suntem practic în ajunul Zilei Internaționale a Iei.

ANUŢA POP – director, Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus: Am încercat să recreem puțin din interiorul unei case moroșenești, unei case maramureșene, așa cum o îmbrăcau bunii și străbunii noștri.

Vizitatorii, români și francezi, au aflat tainele broderiei românești și au admirat o expoziție de ii unice. Cei interesați de meștesugul românesc au primit explicații și un set cu tot ceea ce e necesar pentru brodarea unui semn de carte.

Un moment foarte apreciat a fost prezentarea de ii și dansul tradițional românesc, aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent.

RELATARE DE LA TEODORA POPA

The post Franța | România se mândrește la Festivalul de la Lyon cu ia tradițională appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri