Caută
Close this search box.

În 200 de localităţi din România nu este medic de familie. Peste 1.200 de oameni, testaţi de voluntarii caravanei Asociaţiei Pacienţilor Cronici

Aproape 200 de localităţi din întreaga ţară n-au medic de familie. Fără acces la servicii medicale, sunt mii de oameni care nici nu ştiu că sunt bolnavi. Mulţi dintre cei care trăiesc în sate ajung la doctor doar în situaţii excepţionale, când starea de sănătate se agravează serios. În sprijinul lor au venit voluntarii caravanei Asociaţiei Pacienţilor Cronici care i-au consultat şi le-au făcut analize.

Caravana Asociaţiei Pacienţilor Cronici a ajuns în sudul ţării. Peste jumătate dintre pacienţii testaţi au diabet, mulţi suferă de obezitate ori sunt predispuşi la boli cardiovasculare.

Zecile de kilometri pe care îi au de parcurs până la primul spital, veniturile modeste şi educaţia sanitară îi ţin departe de consultaţii şi tratamente.

Peste 1.200 de oameni din opt localităţi au fost testaţi de voluntari. Unii ştiau că au diverse afecţiuni, însă, pentru că nu au medic în localitate şi la spitale ajung rar, bolile s-au agravat. Iar cei care se considerau sănătoşi au aflat că ar trebui să meargă la specialist.

Colesterol mare, insuficienţă cardiacă, risc crescut de accidente vasculare – sunt diagnosticele puse oamenilor care n-au şansa să fie consultaţi.

După aceste prime investigaţii, mulţi ar trebui să meargă la medicul specialist, ca să primească tratament şi sa fie verificaţi periodic.

Lipsa medicilor de familie este acută, mai ales în mediul rural.

Doctorii sunt încurajaţi să-şi deschidă cabinete în sate. Cine o face primeşte, timp de 9 luni, sume duble faţă de colegii lor de la oraş.

The post În 200 de localităţi din România nu este medic de familie. Peste 1.200 de oameni, testaţi de voluntarii caravanei Asociaţiei Pacienţilor Cronici appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri