Caută
Close this search box.

Începe marea negociere a posturilor de la vârful Uniunii Europene. Ursula von der Leyen nu participă la discuții

Șefii de stat sau de guvern se întâlnesc luni, la Bruxelles, unde, în cadrul unei cine informale, vor avea o prima rundă de discuții despre împărțirea celor patru funcții cheie – președintele Comisiei, al Consiliului European, înaltul reprezentant pentru Politică Externă și președintele Parlamentului European. Decizia finală va fi luată, cel mai probabil, la summit-ul de la sfârșitul acestei luni.

Presa europeană scrie: Prea repede, ca să fie adevărat. Ar exista deja consens pentru împărțirea funcțiilor cheie de la vârful Uniunii Europene. Însă, așa cum s-a văzut la negocierile din anii trecuți, la Bruxelles orice surpriză e posibilă, iar din lista care circulă în presă să nu se confirme decât unul – două nume.

Președinta Comsiei, Ursula von der Leyen, nu va participa la negocierile propriu zise.

Arianna Podesta, purtător de cuvânt Comisia Europeană: La discuţia despre agenda strategică
a Consiliului, formatul va fi cu şefii de stat sau de guvern şi, desigur, cu preşedinta von der Leyen. Apoi urmează cina informală, la care iau parte doar liderii. Discuţiile vor fi despre poziţiile de vârf
din Uniunea Europeană, iar preşedinta Von der Leyen nu va participa.

Deși sunt câțiva lideri europeni care încearcă să o blocheze pe von der Leyen – între care rivalul ei dintotdeauna, Charles Michel, președintele Consiliului European – în acest moment e creditată cu prima șansă pentru a conduce viitoarea Comisie Europeană.

Celelalte nume vehiculate: Roberta Metsola – propusă pentru un nou mandat ca președinta a Parlamentului European – Kaja Kallas, șefa guvernului din Estonia pentru postul de Înalt reprezentant pentru Politică Externă. Iar pentru președintele Consiliului European se vorbește insistent despre fostul premier portughez Antonio Costa.

Luis Montenegro, prim-ministru Portugalia: E posibil ca presedinţia Consiliului European să fie preluată de un socialist. Dacă Antonio Costa candidează, Alianţa Democratică şi tot guvernul nostru nu doar că-l vor sprijini, dar vor face tot posibilul să fie ales.

Distribuirea posturilor cheie trebuie să împace pe toată lumea. Se caută echilibrul politic – toate marile familiile politice să obțină un post cheie – echilibrul de gen și cel geografic. Simultan se negociază și posturile importante de comisar din viitoarea echipă executivă de la Bruxelles.

The post Începe marea negociere a posturilor de la vârful Uniunii Europene. Ursula von der Leyen nu participă la discuții appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri