Julian Assange a fost așteptat de familie și de numeroși susținători

Julian Assange a fost așteptat de familie și de numeroși susținători

După cinci ani petrecuți într-o închisoare din Marea Britanie, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat. Sentința a făcut parte dintr-un acord negociat cu Departamentul de Justiție American, în cadrul căruia Assange a pledat vinovat pentru o singură acuzație penală. Deși a fost condamnat la 62 de luni de închisoare, Assange nu va petrece niciun timp suplimentar în spatele gratiilor în SUA, deoarece această sentință echivalează cu cei cinci ani petrecuți deja în detenție.

La scurt timp după verdict, Julian Assange a plecat cu un avion privat în Australia, țara sa natală, unde a fost așteptat de familie și numeroși susținători, conform TVRInfo.

O judecătoare americană a decis că cei cinci ani petrecuți deja în detenție provizorie într-o închisoare din Marea Britanie pot fi considerați pedeapsa ispășită astfel încât Assange nu va mai petrece nici o zi în închisoare.

Assange a pledat vinovat pentru obținerea și divulgarea de informații clasificate privind apărarea naționala, ca parte a unei înțelegeri cu autoritățile americane care au permis eliberarea sa.

Barry Pollack, avocatul american al lui Assange: Credem cu tărie că domnul Assange nu ar fi trebuit niciodată să fie acuzat în temeiul Legii privind spionajul, deoarece a făcut ceea ce jurnaliștii fac în fiecare zi și pentru care cu toţii le suntem recunoscători. Totuși, este drept ca această luptă să se încheie și corect ca judecătoarea să decidă, așa cum a făcut astăzi, că o încarcerare suplimentară a domnului Assange nu ar fi justă. Este timpul ca acesta să fie reunit cu familia sa.

Sentința a fost pronunțata într-un tribunal din Insulele Mariane, un teritoriu american din Pacific.

De-a lungul anilor, Assange a ezitat să călătorească pe continentul american de teamă că nu va mai putea pleca.

Australianul în vârstă de 52 de ani a fost acuzat de justiția americană pentru publicarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate privind activitățile militare și diplomatice americane, în special în Irak și Afganistan.

Cele 18 acuzații combinate ar fi putut duce la o sentință de 175 de ani de închisoare. După ce Ecuador i-a retras azilul politic, iar poliția britanică l-a arestat și încarcerat în 2019, jurnalistul a continuat să se opună prin toate pârghiile judiciare extrădării în Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *