Caută
Close this search box.

Mark Rutte preia conducerea NATO într-un moment complicat

Mark Rutte preia conducerea NATO într-un moment complicat

E oficial. Mark Rutte va fi noul secretar general a NATO. Nominalizarea premierului olandez este doar o formalitate după retragerea candidaturii lui Klaus Iohannis și a consensului întrunit la nivelul celor 32 de aliaţi.

În două săptămâni Mark Rutte va părăsi cabinetul pe care l-a condus 14 ani și va intra într-o vacanţă de 3 luni până la preluarea mandatului la NATO.

Mark Rutte va prelua conducerea NATO într-un moment complicat. Mandatul său începe pe 1 octombrie, cu o lună și câteva zile înainte de alegerile din Statele Unite.

Rezultatul acestui scrutin de peste ocean va modela soarta Alianței militare, scutul securității europene și nu numai. Fostul președinte american Donald Trump, actualul candidat republican, s-a angajat să rămână în NATO, dar a amenințat că va reduce ajutorul SUA pentru Ucraina dacă va fi reales.

Mark Rutte: Trebuie să oprim agresiunea rusă, agresiunea lui Putin. Împreună cu partenerii şi aliaţii noştri, uniţi, determinaţi şi solidari. Este singura cale.

Olanda este în topul țărilor care au ajutat Ucraina, iar Mark Rutte a vizitat țara cotropită de ruși în repetate rânduri.

După summitul NATO din 2018, Rutte și-a câștigat imaginea liderului capabil să construiască în jurul unei idei consensul. Atunci, Mark Rutte a salvat summitul NATO discutând cu preşedintele republican de atunci al SUA, Donald Trump, despre cheltuielile de apărare pe care acesta dorea să le mărească, conform TVRInfo.

Mark Rutte: Mă voi asigura că vor continua să crească cheltuielile de apărare. Din fericire, majoritatea ţărilor au ajuns acum la 2 la sută. Dar e la limită, ţinând cont de pericolele care există în lume acum.

Cu alte cuvinte, premierul olandez are toate calitățile necesare unui secretar general al NATO care trebuie să prezideze Consiliul Nord Atlantic, principalul organism politic de luare a deciziilor al Alianței

Confirmarea lui Mark Rutte în poziția de top a Alianței rezolvă chestiunea succesiunii la NATO după ce mandatul lui Jens Stoltenberg a fost prelungit de 4 ori. Și această clarificare are loc cu puțin timp înainte de summitul aniversar de la Washington.

Deși a fost deseori criticat pentru că nu a fost suficient de activ în căutarea sprijinului din partea țărilor din Europa de Est, este clar totuși că în ce privește Ucraina, linia Alianței nu se va schimba în mandatul său și știu și rușii asta.

Dmitri Peskov: Este puţin probabil că această numire să schimbe ceva în linia generală a NATO care în acest moment, mă refer la statele membre sub directa conducere a SUA, lucrează la oprimarea strategică a Federaţiei Ruse. Acum, pentru noi, este o alianţă inamică.

Alianța nord Atlantică a fost înființată în 1949 pentru a contracara Uniunea Sovietică în Războiul Rece. SUA, Canada și încă 10 state vest-europene semnau Tratatul de la Washington prin care lua naștere Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Mark Rutte spune astăzi că nu este ușor să conduci această Alianță care are 32 de membri acum, o alianță care este piatra de temelie a securității comune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri