Caută
Close this search box.

Medicii din policlinici au protestat în fața CNAS

Medicii din policlinici au protestat în fața CNAS

Medicii din policlinici au ieşit, din nou, la protest, în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Au cerut dublarea bugetului și modificarea tarifelor decontate pentru serviciile pe care le asigură. O speranţă de suplimentare a banilor ar fi doar la rectificarea bugetară, dar medicii susţin că, până atunci, unii dintre ei ar putea să nu semneze noul contract cu CNAS.

Patru lei și 50 de bani valorează acum punctul decontat de CNAS pentru serviciile asigurate de medici în policlinici. Insuficient, spun aceștia.

Contractul cadru semnat de ei expiră la finalul lunii, iar preşedintele Casei a anunţat că rămân aceleaşi tarife decontate ca până acum, motiv de protest pentru medici. Bugetul lor avea nevoie de o majorare de 1,2 miliarde de lei.

În estimarea cheltuielilor pe care noi le-am făcut, au fost diferite scenarii. Cu punctul prezent, de 4,5 lei, lucrurile sunt foarte tragice, aproape toată încasarea cabinetului se duce pe cheltuieli.

Noi consultăm 2-3 milioane de pacienți pe lună, oameni care nu își permit să plătească consultații în sistem privat, vin cu bilet de la medicul de familie. Acești oameni există riscul să acceseze sistemul medical mult mai greu în semestrul al doilea, conform TVRInfo.

O posibilă mărire ar putea fi luată în calcul la rectificarea bugetară. Dar nimic nu e sigur.

Valeria Herdea, preşedintele CNAS: Cred că trebuie să analizăm care este situația, să analizăm posibilitățile pe care le avem și categoric să așteptăm rectificarea bugetară, apoi vom putea discuta.

Domnul ministru de Finanțe ne-a primit, am prezentat situația și săptămâna trecută. Avem discuții pe această temă, tocmai pentru a găsi soluții, încât să optimizăm asistența medicală, accesul pacienților să fie rezolvat.

În policlinici este nevoie de 21 de mii de medici, însă deficitul se apropie de 50%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri