Caută
Close this search box.

Misiuni NATO în aer, pe pământ și pe mare, în Suedia

Misiuni NATO în aer, pe pământ și pe mare, în Suedia

Pentru prima dată de la aderarea la NATO, Suedia a găzduit militari aliați care au participat la un exercițiu menit să întărească securitatea în zona Marii Baltice. 20 de țări din Alianță s-a antrenat împreună mai multe săptămâni. Au fost misiuni în aer, pe pământ și pe mare. Iar la manevre au participat și câteva zeci de infanteriști marini români.

Militari suedezi, americani și polonezi s-au antrenat împreună pe Insula Gotland. Manevrele au făcut parte din Baltops, un exercițiu organizat de Forțele Navale Americane, în cooperare cu structuri ale NATO, conform TVRInfo.

Col. DAN RASMUSSEN, armata suedeză: „Am mai avut în trecut parteneri care au venit să participe la exerciții, chiar la BALTOPS. Am mai avut trupe străine aici, dar acum este prima dată când, în calitate de membru NATO, noi am invitat militari americani şi polonezi să vină să se antrenăm împreună aici, pe Gotland.”

La exercițiul Baltops de anul acesta au participat și 42 de infanteriști români. Ei au fost la bordul navei de desant poloneze Torun, dar au participat la misiuni și cu pușcașii marini americani.

La BALTOPS 2024 au participat 20 de aliați cu 50 de nave și câteva zeci de drone, elicoptere și avioane de transport sau de vânătoare.

Potrivit NATO, în cele două săptămâni ale exercițiului BALTOPS s-au desfășurat câteva sute de misiuni aeriene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri